Locatie:Hulsdonksestraat 73, 4703 AR Roosendaal
CBS Typering: Hoofdonderwijzerswoning
Bouwjaar: 1923
Architect: C.W. Bennaars
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 10 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie K, Nr. 4821

Typering

Het betreft een eenlaags vrijstaand pand van drie traveeën, met een topgevel en een lijstgevelgedeelte, beide voorzien van een zadeldak met rode leien.

Historische omschrijving

Het pand is in 1923 in opdracht van het R.K. kerkbestuur der parochie van den H. Cornelius gebouwd als hoofdonderwijzerswoning naar een ontwerp van architect C. W. Bennaars. De woning maakte aanvankelijk deel uit van de op nummer 75 gesitueerde Corneliusschool, die een jaar daarvoor was opgericht en die in de zeventiger jaren is afgebroken. Er is in de loop van de tijd weinig aan het woonhuis veranderd.

Omschrijving exterieur

De gevel bestaat uit machinale bruine baksteen met lichtgrijze platvolle voeg met een rollaag bij de plint. In het midden bevindt zich de vernieuwde donkergroene paneeldeur, geplaatst in een ondiep portiek.

De witgeschilderde vensters rechts hebben hardstenen dorpels met klosjes en zijn voorzien van groene houten rolluiken. Vrijwel alle vensters zijn voorzien van afschuiningen. Boven het brede venster links bevindt zich een witte stalen latei met rozetten.

Het rechter gedeelte van de gevel, waarin zich de deur en een venster bevinden, is eenvoudig gehouden.

De gevel wordt afgesloten door een lijstgevel. De lijst rust op houten doorgaande klosjes met cirkels en sleuven. Deze verdelen het fries in vakken die in siermetselwerk zijn uitgevoerd. Zowel deze als alle andere gootlijsten zijn voorzien van snijwerk.

Hierboven bevindt zich een dubbele vierruits dakkapel onder lessenaardak met leien en zinken bolpuntpiron.

De vorm van de topgevel wordt geaccentueerd door de verspringende verdiepte plaatsing van het raam op de begane grond en het deel daarboven, zoals de borstwering met siermetselwerk in ruitpatroon. De twee openslaande vensters met bovenlicht en het achthoekige raam met davidsstermotief zijn gevat in een afsluitende driehoek, die de hoek van de topgevel op afstand volgt. De tussenruimtes in de driehoek zijn gevuld met siermetselwerk.

De rechterzijgevel is voorzien van een eenvoudige deur. Aan weerskanten van een korte gootlijst met sierklosjes bevindt zich een schoorsteen met getrapt verspringend asymmetrisch siermetselwerk als lisenen. Hiertussen bevinden zich symmetrisch verspringend geplaatste smalle vensters met verdiepte borstwering.

Aan de rechterkant van de gevel bevindt zich een dubbel ijzeren hek. Dit hek loopt door aan de zijkant en ook verder naar de achtertuin. Het zwart geschilderde hek is deels gesmeed en heeft deels gezaagde Jugendstilmotieven, waaronder vierkantje en zweepslag. Het hek geeft toegang tot de garage, gebouwd van hout en rode machinale baksteen. Op de rechterhoek is een betonnen taps toelopende veelhoekige zuil geplaatst. Boven de gootlijst met bewerkte klosjes bevindt zich een plat dak.

Hierachter staat een lagere huisaanbouw onder zadeldak met rode leien en een deel met zwarte leien.

Aan de linkerzijde is het pand door een deels recent vernieuwde muur met garagedeuren verbonden aan nummer 71.

Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving

Het woonhuis is van belang vanwege de vroegere functie en vanwege de ligging en gaafheid.

  • TERUG