Locatie:Kade 25, 4703 GA Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: ?
Architect: A.J. de Bruijn
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21 juli 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr. 4980

Omschrijving van het monument

Algemeen:

De Kade verbindt de Markt van Roosendaal via de Hulsdonkstraat met het gehucht Hulsdonk. Deze straat is onderdeel van de oude wegenstructuur van Roosendaal (de oost-westverbinding) en daarmee ook van belang vanwege het ontstaan van Roosendaal. Door de ligging in de buurt van de haven bevonden zich in deze straat gebouwen van industriële aard en woonhuizen. De bebouwing wordt nog steeds gekenmerkt door in breedte en in hoogte afwisselende bebouwing en gevarieerde functies zoals wonen, horeca en detailhandel. In een uitgebogen V-vorm loopt deze straat van de Burgemeester Freijterslaan naar de Stationsstraat. Waar deze wordt doorsneden door de spoorlijn Dordrecht/Antwerpen. De bebouwing in deze straat kenmerkt zich door een overwegend gesloten gevelwand van een één- of tweelaagse bebouwing met een kap en de ligging van de voorgevels van de bebouwing aan direct aan de straat.

Het pand Kade 25 maakt deel uit van het gedeeltelijk onderkelderde blok van drie winkel/woonhuizen Kade 25 (woonhuis), 27 (was woonhuis, thans winkel-woonhuis) en 29 (woonhuis) en heeft door de ligging en de architectuur in oorsprong een relatie met de naastgelegen kerk. Het is gebouwd naar een ontwerp van A.J. de Bruijn, architect te Roosendaal in opdracht van de Zeer Eerwaarde Paters Redemptoristen. Het pand grenst aan de linkerzijde aan het voorplein van de RK-kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Aan de rechterzijde grenst het blok aan het belendend pand Kade 31.

Het pand Kade 25 staat op een rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond en twee verdiepingen onder een plat dak met dakschilden die gedekt zijn met leien. In het linker dakvlak breken twee schoorsteen door het dak heen die een sier anker tonen. Het pand is gebouwd met rode baksteen in kruisverband en heeft een hardstenen plint. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en een segmentboog met een bakstenen grijze sluitsteen. De boogvelden zijn gepleisterd. De gevels zijn verlevendigd met grijze bakstenen speklagen. Tussen segmentbogen van de vensters op de begane grond en de lekdorpels van de vensters op de verdieping bevindt zich een gevelvlak met siermetselwerk.

De gevels worden afgesloten met een fries met uitstekende afgeronde strekkenlagen en een geprofileerde bakgoot.

Voorgevel:

De voorgevel is drie gevelassen breed en heeft links van de toegang twee ongedeelde schuifvensters. De toegang bevindt zich in een ondiep portiek met twee hardstenen treden en wordt gevormd door een paneeldeur met siersmeedwerk en een ongedeeld bovenlicht. Naast de toegang bevindt zich ter hoogte van het maaiveld een schoenschraper. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee ongedeelde vensters. Boven het middelste venster bevindt zich in het fries een ronde opening die is afgezet met grijze baksteen.

In het dakvlak boven deze gevel bevindt zich een dakkapel met een zadeldak en een venster met raam met aan de onderzijde een drieruits roedenverdeling.

Linker zijgevel

Over de linker zijgevel zijn twee uitgebouwde schoorstenen zichtbaar die door het bovenliggende dakvlak breken. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een ongedeeld uitzetraam.

Rechter zijgevel

De rechterzijgevel wordt ingenomen door het pand Kade 27.

Achtergevel

Aan de achterzijde is een tweelaagse aanbouw gebouwd onder een platdak. In het dakschild boven de achtergevel zijn enkele Velux-dakramen geplaatst.

  • TERUG