Locatie:Kade 27, 4703 GA Roosendaal
CBS Typering: Winkel-woonhuis
Bouwjaar: ?
Architect: A.J. de Bruijn
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21 juli 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr. 4981

Omschrijving van het monument

Algemeen:

De Kade verbindt de Markt van Roosendaal via de Hulsdonkstraat met het gehucht Hulsdonk. Deze straat is onderdeel van de oude wegenstructuur van Roosendaal (de oost-westverbinding) en daarmee ook van belang vanwege het ontstaan van Roosendaal. Door de ligging in de buurt van de haven bevonden zich in deze straat gebouwen van industriële aard en woonhuizen. De bebouwing wordt nog steeds gekenmerkt door in breedte en in hoogte afwisselende bebouwing en gevarieerde functies zoals wonen, horeca en detailhandel. In een uitgebogen V-vorm loopt deze straat van de Burgemeester Freijterslaan naar de Stationsstraat. Waar deze wordt doorsneden door de spoorlijn Dordrecht/Antwerpen.

De bebouwing in deze straat kenmerkt zich door een overwegend gesloten gevelwand van een één- of tweelaagse bebouwing met een kap en de ligging van de voorgevels van de bebouwing aan direct aan de straat.

Het pand Kade 27 maakt deel uit van het gedeeltelijk onderkelderde blok van drie winkel/woonhuizen Kade 25 (woonhuis), 27 (was woning, thans winkel-woonhuis) en 29 (woonhuis) en heeft door de ligging en de architectuur in oorsprong een relatie met de naastgelegen kerk. Het is gebouwd naar een ontwerp van A.J. de Bruijn, architect te Roosendaal in opdracht van de Zeer Eerwaarde Paters Redemptoristen. Het blok grenst aan de linkerzijde met het pand Kade 25 aan het voorplein van de RK-kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Aan de rechterzijde grenst het blok aan het belendende pand Kade 31.

Het pand staat op een rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond en twee verdiepingen onder een plat dak met dakschilden die gedekt zijn leien. Het pand is gebouwd met rode baksteen in kruisverband en heeft een hardstenen plint. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en een segmentboog met een bakstenen grijze sluitsteen. De boogvelden zijn gepleisterd. De gevel is verlevendigd met grijze bakstenen speklagen.

De gevel worden afgesloten met een fries met uitstekende strekkenlagen en een overstekende geprofileerde bakgoot.

De kozijnen en ramen en de pui op de begane grond zijn gewijzigd.

Voorgevel:

De voorgevel is drie gevelassen breed en heeft op de begane rond een gepleisterde omlijsting van de toegang tot de winkel. De toegang wordt gevormd door een terugliggend glazen front met een glazen deuren en een etalage.

Ter hoogte van de verdieping bevinden zich drie ongedeelde vensters. Boven het middelste venster bevindt zich in het fries een ronde opening die is afgezet met grijze baksteen.

In het dakvlak boven deze gevel bevindt zich een dakkapel met een zadeldak en een venster met raam met aan de onderzijde een drieruits roedenverdeling en een dakkapel met platdak en openslaande ramen.

Linker zijgevel

De linker zijgevel wordt ingenomen door het pand Kade 25.

Rechter zijgevel

De rechterzijgevel wordt ingenomen door het pand Kade 29.

  • TERUG