Locatie:Kade 29, 4703 GA Roosendaal
CBS Typering: Winkel-woonhuis
Bouwjaar: ?
Architect: A.J. de Bruijn
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21 juli 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr. 4982

Omschrijving van het monument

Algemeen:

De Kade verbindt de Markt van Roosendaal via de Hulsdonkstraat met het gehucht Hulsdonk. Deze straat is onderdeel van de oude wegenstructuur van Roosendaal (de oost-westverbinding) en daarmee ook van belang vanwege het ontstaan van Roosendaal. Door de ligging in de buurt van de haven bevonden zich in deze straat gebouwen van industriële aard en woonhuizen. De bebouwing wordt nog steeds gekenmerkt door in breedte en in hoogte afwisselende bebouwing en gevarieerde functies zoals wonen, horeca en detailhandel. In een uitgebogen V-vorm loopt deze straat van de Burgemeester Freijterslaan naar de Stationsstraat. Waar deze wordt doorsneden door de spoorlijn Dordrecht/Antwerpen.

De bebouwing in deze straat kenmerkt zich door een overwegend gesloten gevelwand van een één- of tweelaagse bebouwing met een kap en de ligging van de voorgevels van de bebouwing aan direct aan de straat.

Het pand Kade 29 maakt deel uit van het gedeeltelijk onderkelderde blok van drie winkel/woonhuizen Kade 25 (woonhuis), 27 (woonhuis, thans winkel-woonhuis) en 29 (woonhuis) en heeft door de ligging en de architectuur in oorsprong een relatie met de naastgelegen kerk. Het is gebouwd naar een ontwerp van A.J. de Bruijn, architect te Roosendaal in opdracht van de Zeer Eerwaarde Paters Redemptoristen. Het blok grenst aan de linkerzijde aan het voorplein van de RK-kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Aan de rechterzijde grenst het aan het belendende pand Kade 31.

Het pand staat op een rechthoekig grondvlak en bestaat uit een begane grond en twee verdiepingen onder een plat dak met dakschilden die gedekt zijn leien. In het rechter dakvlak breken twee schoorsteen door het dak heen. Het pand is gebouwd met rode baksteen in kruisverband en heeft een hardstenen plint. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en een segmentboog met een bakstenen grijze sluitsteen. De boogvelden zijn gepleisterd. De gevels zijn verlevendigd met grijze bakstenen speklagen.

De gevels worden afgesloten met een fries met uitstekende strekkenlagen en een overstekende geprofileerde bakgoot.

De kozijnen en de ramen zijn vernieuwd.

Voorgevel:

De voorgevel is vier gevelassen breed en heeft van links naar rechts twee ongedeelde schuifvensters, een toegang en een ongedeeld schuifvenster. De toegang bevindt zich in een ondiep portiek met twee hardstenen treden en wordt gevormd door een paneeldeur met siersmeedwerk en een ongedeeld bovenlicht. Naast de toegang bevindt zich ter hoogte van het maaiveld een schoenschaper.

Ter hoogte van de verdieping bevinden zich vier ongedeelde schuifvensters. Boven het derde venster van links bevindt zich in de fries een ronde opening die is afgezet met grijze baksteen.

In het dakvlak boven deze gevel bevindt zich twee dakkapellen onder een zadeldak met een raam met een drieruits roedenverdeling.

Linker zijgevel

De linker zijgevel wordt ingenomen door het pand Kade 27.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel wordt ingenomen door het pand Kade 31.

Achtergevel

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG