Locatie:Kade 37, 4703 GA Roosendaal
CBS Typering: Winkel-woonhuis
Bouwjaar: 1932
Architect: A. van Hees
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr. 4986

Omschrijving van het monument

Algemeen:

De Kade verbindt de Markt van Roosendaal via de Hulsdonkstraat met het gehucht Hulsdonk. Deze straat is onderdeel van de oude wegenstructuur van Roosendaal (de oost-westverbinding) en daarmee ook van belang vanwege het ontstaan van Roosendaal. Door de ligging in de buurt van de haven bevonden zich in deze straat gebouwen van industriŽle aard en woonhuizen. De bebouwing wordt nog steeds gekenmerkt door in breedte en in hoogte afwisselende bebouwing en gevarieerde functies zoals wonen, horeca en detailhandel. In een uitgebogen V-vorm loopt deze straat van de Burgemeester Freijterslaan naar de Stationsstraat. Waar deze wordt doorsneden door de spoorlijn Dordrecht/Antwerpen. De bebouwing in deze straat kenmerkt zich door een overwegend gesloten gevelwand van een ťťn- of tweelaagse bebouwing met een kap en de ligging van de voorgevels van de bebouwing aan direct aan de straat.

Het gedeeltelijk onderkelderde hoekpand Kade 37 (winkel-woonhuis) sluit een deel van de gevelwand van de Kade af en is aan de rechterzijde vrij gelegen. Het is in 1932 gebouwd in opdracht van L. Baaijens-Van Eekelen te Roosendaal in een sobere variant van het Expressionisme. Architect Van Hees, van Architectenbureau De Bruijn en Van Hees. Het pand staat op een nagenoeg vierkant grondvlak en omvat een begane grond en twee verdiepingen onder een plat dak.

Voorgevel:

De sobere drielaags voorgevel is drie gevelassen breed en met IJselsteentjes in Noords verband gemetseld. Het kenmerkende, iets terugliggende voegwerk, dat zorgt voor een fraaie schaduwwerking, is oorspronkelijk. De gevel wordt beŽindigd door een bij de zijgevel doorlopende borstwering met uitstekende strekkenlagen en geglazuurde pannen. Deze borstwering is bij de zijgevel hoger opgetrokken. Door de strekkenlagen, de ondiepe, langgerekte vensters en het balkon op de tweede verdieping, heeft de gevel een zeker horizontaal karakter.

Nagenoeg centraal in de gevel bevindt zich in een portiek de entree. Links bevindt zich een vrijwel vierkante vensteropening met een vernieuwd venster, rechts is een groot ongedeeld venster aanwezig. Op de verdieping bevinden zich twee oorspronkelijke, tweeledige vensters onder een betonnen latei. Deze zijn aan de bovenzijde voorzien van een horizontale, drieledige roedeverdeling. De bovendelen hebben een glas-in-lood vulling. In de rechterzijgevel bevindt zich een groot raam en een smal hoekraam. Ter hoogte van de tweede verdieping bevinden zich twee ondiepe vensters met respectievelijk een twee- en drieledige indeling. De ramen zijn vernieuwd, oorspronkelijk waren er in de kozijnen ladderramen gevat zoals nog aanwezig in de rechterzijgevel. Rechts daarvan bevindt zich een, bij de zijgevel doorlopend, gemetseld balkon met een vernieuwde balustrade.

Rechterzijgevel

De drielaags rechterzijgevel is net als de voorgevel met IJselsteentjes in Noords verband gemetseld. De gevel wordt door een borstwering met uitstekende strekkenlagen en geglazuurde pannen beŽindigd. De gevel heeft een horizontale geleding door strekkenlagen die de verdiepingen accentueren, en de strekkenlagen in de borstwering. Op de begane grond bevindt zich bij de voorgevel een groot vrijwel vierkant venster met een ongedeeld raam. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een gemetselde hangende erker met hoekraam. Bij de achtergevel is op de hoek een ondiep, drieledig venster met ladderramen aanwezig. Op de tweede verdieping is een soortgelijk venster, met dit verschil dat het de ladderramen ontbeert. Bij de voorgevel bevindt zich het bij de voorgevel reeds beschreven balkon.

  • TERUG