Locatie:Kalsdonksestraat 1 - 3, 4702 ZA Roosendaal
CBS Typering: Winkel - woonhuis
Bouwjaar: .
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 6 december 2010
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie ., Nr. .

Omschrijving van het monument

Algemeen:
De Kalsdonksestraat is een oude verbindingsweg van het centrum van Roosendaal naar Groot Kalsdonk. Aan de stadszijde grenst de straat aan de Hoogstraat en aan de noordzijde sluit de weg aan aan de Griendweg en de begraafplaats. De straat kent van oudsher een - of tweelaagse bebouwing met panden direct liggend aan de straat. In de loop van de 20e eeuw is de schaal en de maat van de bebouwing veranderd. Door de nieuwbouw in het kader van de stadsvernieuwing in het einde van de 20e eeuw is grootschalige nieuwbouw in meerdere bouwlagen in de omgeving gebouwd. De bebouwing op T-kruising van de Kalsdonksestraat en de Hoogstraat weerspiegelt aan de noordzijde de situatie uit het einde van de 19e eeuw en aan de zuidzijde de situatie uit het midden van de 20e eeuw.

Exterieur
Het pand Kalsdonksestraat 1-3 ligt prominent op de kruising van de Kalsdonksestraat en de Hoogstraat en weerspiegeld door de ligging en de architectuur de situatie uit het einde van de negentiende eeuw. Het is gebouwd onder invloed van de neorenaissance als woonhuis met bedrijfsruimte voor een kolenboer en omvat in oorsprong twee woonhuizen en een doorgang naar het achterterrein.

Dit pand valt in dit straatbeeld op vanwege de brede zesassige voorgevel met een gevellijst en een plat dak met dakschilden. Het staat op een rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond en een zolderverdieping onder een platdak met dakschilden die gedekt zijn met gesmoorde kruispannen. In het dakschild boven de voorgevel zijn twee dakkapellen geplaatst. In het linker dakschild breken twee schoorstenen door het dak heen. In de onderramen is isolerende beglazing geplaatst.

Voorgevel:
De éénlaagse, zes gevelassen brede voorgevel is met rode bakstenen in kruisverband gemetseld. De gevel wordt met een geprofileerde bakgoot op klossen afgesloten. De gepleisterde plint, de gewitte banden bij de onder-, tussen-, en bovendorpels zorgen voor een horizontale geleding van de gevel. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en een segmentboog met een decoratieve sluitsteen. Op de hoeken bevindt zich een terugliggend gepleisterd gevelvlak.

Het woonhuis links van de oorspronkelijke toegang tot het achterterrein heeft een toegang en twee T-schuifvensters met een driedelig bovenlicht. Het boogveld van deze twee ramen in afgedekt met een plaat. De toegang wordt gevormd door een recent geplaatste deur met een geprofileerd kalf en een ongedeeld bovenlicht. Het boogveld boven de deur is gevuld met siertegelwerk.

Het woonhuis rechts van de oorspronkelijke toegang tot het achterterrein heeft een toegang en een T-schuifvenster met een vierdelig bovenlicht. Het boogveld van dit raam in afgedekt met een plaat. De toegang wordt gevormd door de authentieke deur met een geprofileerd kalf en een ongedeeld bovenlicht. Het boogveld boven de deur is gevuld met siertegelwerk.

De oorspronkelijke toegang tot het achterterrein wordt gevormd door dubbele houten opgeklampte deuren onder een segmentboog met een decoratieve sluitsteen.

De dakkapellen boven de voorgevel hebben een zadeldak dat haaks op het dakschild staat en gedekt is met gesmoorde kruispannen. De wangen zijn bekleed met leien. De dakkapellen hebben een decoratieve beëindiging en openslaande ramen.

Linker zijgevel
De linkerzijgevel grenst aan een smalle steeg tussen het pand Kalsdonksestraat 1 en de naastgelegen nieuwbouw in de Hoogstraat.

Rechterzijgevel
De rechter zijgevel wordt ingenomen door de belendende bebouwing.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbaar weg niet zichtbaar.

Interieur
De huidige eigenaren verbouwen het interieur van het pand in fasen. Inmiddels is de oorspronkelijke doorgang naar het achterterrein bij het woongedeelte getrokken. Achter de deuren is een hal gemaakt. De eigenaren hebben een voorstel ingediend om de bestaande opgeklampte deuren te vervangen.

Voorts is de authentieke indeling met bouwmuren herkenbaar.

  • TERUG