Locatie:Krampenloop 31, 4706 PT Roosendaal
CBS Typering: Boerderijcomplex
Bouwjaar: 1930
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie S, Nr. 168

Omschrijving van het monument

Algemeen

Tussen de uitbreiding van Roosendaal, de wijk Kortendijk, en het landelijke gebied ten oosten van Roosendaal loopt nog het restant van een natuurlijke waterloop, de Krampenloop. Deze waterloop mondt uiteindelijk uit in de Rucphense Vaart. Ten noorden van de weg ligt de nieuwe bebouwing ten zuiden bevinden zich enkele boerderijcomplexen. Een fraaie bomenrij scheidt de weg van de landerijen.

Het boerderijcomplex aan de Krampenloop 31 te Roosendaal is via een oprijlaan bereikbaar en wordt door een tuin en landbouwgrond van de weg gescheiden. Het oprijlaan en het erf zijn verhard. Voor het woonhuis bevindt zich een betegelde stoep.

Het boerderijcomplex is gebouwd in 1930 en bestaat in oorsprong uit een woonhuis met een grote schuur die door een tussenlid met elkaar verbonden zijn.

Op het erf bevinden zich nog twee schuren die niet beschermenswaardig zijn. Het woonhuis, het tussenlid en de schuur zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband, het woonhuis heeft een donkerrood trasraam. Het woonhuis en de schuur hebben een mansardedak, het dak van het woonhuis is gedekt met leien in maasdekking. Drie dakvlakken van de schuur zijn gedekt met golfplaten en het achterste dakvlak is gedekt met eterniet leien. Het tussenlid heeft een platdak.

Woonhuis

Het gedeeltelijke onderkelderde woonhuis staat op een rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond en een zolderverdieping. De nok van het dak loopt evenwijdig aan de straat loopt en heeft aan beide zijden een schoorsteen. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en worden afgesloten met een decoratieve segmentboog. De voorgevel heeft een donker trasraam.

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch gebouwd en heeft drie gevelvlakken die door penanten gescheiden worden. In het midden bevindt zich in een ondiep portiek de toegang met een hardstenen trede. De gevel is verlevendigd met gele bakstenen speklagen ter hoogte van de lekdorpels en de bovendorpels. De vensters zijn voorzien van kunststof rolluiken. Door de plint, de speklagen en de gevellijst heeft de gevel een horizontaal karakter.

De toegang wordt gevormd door een moderne deur met een ongedeeld bovenlicht. Aan beide zijden van de toegang bevinden zich twee vensters met een ongedeeld onder- en bovenraam waarin isolerend glas is geplaatst.

De gevel wordt afgesloten met een eenvoudige bakstenen gevellijst met een gele bakstenen architraaf en een geprofileerde bakgoot op klossen.

In het dakvlak boven deze gevel bevinden zich twee Velux-dakramen.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft ter hoogte van het maaiveld een getralied kelderraam waarboven zich een venster bevindt dat voorzien is van een houten rolluik. Voorts bevindt zich in deze gevel ter hoogte van de begane grond een klein ongedeeld raam.

Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee vensters met een kalf en ongedeelde ramen. Deze vensters zijn voorzien van een modern rolluik. De gevel wordt afgesloten met een kunststof band. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. In de top is de schoorsteen uitgemetseld.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft ter hoogte van de begane grond nieuw ingebracht venster met twee stijlen en een kalf.

Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee vensters met een kalf en ongedeelde ramen. Deze vensters zijn voorzien van een modern rolluik.

De gevel wordt afgesloten met een kunststof band. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. In de top is de schoorsteen uitgemetseld.

Achtergevel

Aan de achtergevel grenst het tussenlid.

Tussenlid

Het tussenlid heeft een platdak.

In de linkerzijgevel bevinden zich een venster en een toegangsdeur. Deze gevel wordt afgesloten met een boeiboord.

In de rechterzijgevel bevinden zich een vensters en een toegangsdeur. Deze gevel wordt afgesloten met een boeiboord.

De achtergevel grens aan de schuur.

Aangebouwde schuur

Aan de achterzijde van deze schuur is een éénlaagse aanbouw gebouwd onder een lessenaarsdak waarvan het dak voorzien is van nieuwe ijzeren geprofileerde platen.

In de westgevel (grenst aan het tussenlid) bevinden zich drie getoogde toegangen waarvan één met een opgeklampte deur en twee met een nieuwe deur. Boven de deuren bevindt zich een getoogd stalraam. Voorts zijn vier betonnen stalramen zichtbaar.

In de noordgevel bevindt zich op de begane grond een grote toegang met een stalen schuifdeur en een toegang met een houten opgeklampte deur. In de top van de gevel bevindt zich een klein rond venster. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Aan de oostgevel is de éénlaagse aanbouw gebouwd. In deze gevel bevinden zich twee toegangen waarvan één met een opgeklampte deur en één met een stalen deur. Voorts bevinden zich in deze gevel enkele betonnen stalramen en drie dichtgemetselde gevelopeningen.

In de zuidgevel bevinden zich twee getoogde betonnen stalramen, een grote toegang met een stalen schuifdeur en een kleinere toegang met een houten opgeklampte deur met een bovenlicht onder een stalen latei. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee dichtgezette vensters en in de top een klein rond venster. In de aanbouw bevindt zich een stalraam en een toegang met een stalen garagedeur. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

  • TERUG