Locatie:Lyceumlaan 1-3, 4702 XG Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis-kantoor
Bouwjaar: 1934
Architect: Jac. Hurks
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 30-06-2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie B, Nr 3021

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Lyceumlaan is een zijstraat van de Brugstraat met op de hoek de panden Lyceumlaan 1 en 3. De straat loopt naar een park met bomen waaraan een bioscoop is gelegen en een schoolgebouw. Voorts staan rondom het park vrijstaande villa's. De woonhuizen hebben een voortuin die direct aan de stoep grenst. De straat heeft een stoep met een bestraatte rijweg.

De panden aan de Lyceumlaan 1 en 3 zijn gebouwd in opdracht van de heer W.C.J. v.d. Bouwhuijzen te Roosendaal naar een ontwerp van Jac. Hurks, architect te Roosendaal als landhuis met kantoor. De gedeeltelijk vrijstaande villa annex kantoor aan de Lyceumlaan 1-3 wordt van de openbare weg gescheiden met haag en een houten hekwerk tussen gemetselde kolommen met een ezelsrug. De voordeur van nummer 1 is bereikbaar via twee gemetselde kolommen met een houten hek. Achter het hekwerk bij nummer 3 is een parkeerplaats aangelegd en is een in 1973 gebouwde garage bereikbaar. Aan de linkerzijde is het pand gedeeltelijk tegen de zijgevel van Brugstraat 72 gebouwd. Tegen de gevel van Brugstraat 72 is een hoge schoorsteen gebouwd. Het pand is in 1934 gebouwd onder invloed van de Amsterdamse school architectuur in rode baksteen in Vlaams verband. De topgevels worden afgesloten met vlechtingen. Het pand bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder samengesteld zadeldak met hoge dakschilden die gedekt zijn met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De vensters hebben een lekdorpel. De ramen zijn beglaasd met glas-in-lood.

Voorgevel nummer 1
De voorgevel van het pand nummer 1 heeft op de begane grond een driezijdige rechthoekige erker onder een platdak met een ruim dakoverstek. In de voorzijde bevinden zich zeven vensters en in elke zijde een venster. Ter hoogte van de verdieping zijn vier vensters zichtbaar met naar binnendraaiende ramen. In de top van de gevel bevindt zich een langgerekte gevelopening met daaronder een hijsbalk.

Linker zijgevel nummer 1
De linkerzijgevel grenst aan het naastliggende pand Brugstraat 72.

Rechter zijgevel nummer 1 overgaand in nummer 3
In de rechter zijgevel bevindt zich de toegang tot de woning en links van deze toegang zijn drie vensters geplaatst. Dit geveldeel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek waarin de bakgoot is opgenomen.

De toegang wordt gevormd door een houten rondboogvormige deur in een ondiep portiek. Voor de toegang bevindt zich een gemetselde stoep. Boven de toegang is een lantaarn geplaatst. Links en rechts van de toegang is een venster zichtbaar met aan de bovenzijde drie horizontale smalle hardstenen banden. Onder deze vensters bevinden zich gemetselde bloembakken. Boven de toegang ter hoogte van de verdieping bevindt zich een venster met 24-ruits venster. Bij de overgang naar de topgevel is aan beide zijden een breed overstek zichtbaar dat dienst doet als goot. Rechts van het venster naast de toegang springt de gevel naar voren. In dit geveldeel bevinden zich een zijvenster en vier vensters onder een dakoverstek. In het dakvlak boven dit deel bevindt zich een dakkapel. Hierna gaat de gevel haaks over naar nummer 3 en in deze bouwmassa bevindt zich het kantoor. In de linkerzijgevel van dit deel van de bouwmassa bevinden zich zeven vensters die door smalle gemetselde penanten gescheiden worden. Het wordt afgesloten met een ruim dakoverstek dat tevens dienst doet als bakgoot. Aan de kopse gevel van het kantoor is op de begane grond een vijfzijdige erker onder een platdak met een ruim dakoverstek gebouwd. In de top van deze gevel bevindt zich een venster met een stijl en ramen. Aan de rechter zijgevel van het kantoor bevindt zich onder een ruim dak overstek dat door een pilaar wordt opgevangen de toegang naar het kantoor die gevormd wordt door een paneeldeur. Links van deze toegang is de garage gebouwd waarvan de roldeur niet past bij de architectuur van het pand.

Achtergevel van nummer 1 en 3
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG