Locatie:Markt 8, 4701 PE Roosendaal
CBS Typering: Winkel - woonhuis
Bouwjaar: 17e eeuwse kern
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr. 64

Omschrijving van het monument

Algemeen:
De Markt is sinds de vroege 16de eeuw het centrum van Roosendaal en de omliggende dorpen en gehuchten en draagt nadrukkelijk bij aan de ontstaansgeschiedenis van Roosendaal. Centraal staat het vrijstaande raadhuis, de overige bebouwing kenmerkt zich door een aaneengesloten gevelwand met enkele onderbrekingen waardoor de achtererven konden worden bereikt. De huidige bebouwing, die vroeger bebouwing heeft vervangen, is twee- en driebouwlagen hoog en heeft kappen deels haaks, deels evenwijdig aan de markt en dateert in hoofdzaak uit het einde van de 19de, begin van de 20ste eeuw. Door de huidige horecafuncties op de begane grond heeft de Markt weliswaar een levendig karakter maar de reclames en de terrassen doen afbreuk aan de oorspronkelijk rijke uitstraling van de panden en het plein.

Het pand Markt 8 staat op een diep, gérend grondvlak en omvat een begane grond, een verdieping en een zolder onder een zadeldak dat met geglazuurde Hollandse pannen is gedekt. De nok van het dak ligt haaks op de straat. De voorgevel van het pand is gebouwd in een zeer sobere, Neorenaissance stijl. De pui toont invloeden van de Art-Deco stijl.

Gelet op de historische locatie van het pand aan de Markt heeft dit een 17de eeuwse kern. In de rechter zijgevel bevindt zich een eiken kozijn dat is dichtgemetseld. Langs de rechter zijgevel wordt het achterterrein ontsloten.

Voorgevel:
De drie vensterassen brede voorgevel is boven de winkelpui in kruisverband gemetseld en voorzien van een donkergrijze verflaag. De pui is recent vernieuwd. De geprofileerde bakgoot, die de gevel beëindigt, wordt visueel gedragen door dertien geornamenteerde consoles in het fries.

Op de begane grond bevindt zich een gevelbrede, houten winkelpui met een natuurstenen omlijsting. Centraal bevindt zich de entree, aan weerszijde is een etalageraam aanwezig. Boven de luifel is een bovenlicht met glas-in-lood.

Op de verdieping zijn drie vensteropeningen met raamhekjes onder een strekse boog. In de vensteropeningen zitten negentiende-eeuwse T-ramen met openslaande raamvleugels. In de bovenramen zit etsglas gevat.

  • TERUG