Locatie:Markt 17, 4701 PA Roosendaal
CBS Typering: Herenhuis
Bouwjaar: 1909
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 29 januari 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr. 7474

Typering
Het betreft een drielaags pand van vijf traveeën in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel met een samengesteld zadeldak met leien, waarvan de middelste drie traveeën eindigen in een lage tuitgevel.

Historische omschrijving
De voorganger van dit pand werd in 1908 geheel afgebroken. Door grossier H. Laane werd de opdracht tot de bouw van dit in 1909 gebouwde herenhuis gegeven. Deze bestemming werd gehandhaafd tot 1939. Daarna werd het eerst gevorderd als stafgebouw door de Nederlandse militairen, daarna door de Duitse. Vanaf 1946 dient het als kantoor voor de Inspectie invoerrechten en accijnzen.

De architect is onbekend.

Omschrijving exterieur
De lage hardstenen plint is voorzien van een afschuining, profilering en drie kelderlichten van rechthoekige vorm en afgeschuinde bovenzijde. De gevel bestaat uit lichtbruine machinale baksteen en iets verdiepte lichtgrijze voeg. De donker geverniste paneeldeur bevindt zich centraal in een verdiept rechthoekig portiek, te bereiken via twee inpandige en twee uitpandige hardstenen treden. De deur heeft een omlijsting van hardstenen stijlen met cassetten. Aan de bovenzijde is er uitgekerfde geometrische decoratie van blokjes en strepen, waarboven liggende diamantkopjes. Vervolgens een iets uitstekende deklijst, waarop twee vijfhoekige hardstenen blokken met ingewerkte decoratie en een polychroom wapenschild. De deur is voorzien van een negenruits bovenpaneel.

Er is een deurkalf met verdiepte diamantkopjes en staande streepjes. Het bovenlicht heeft een verdeling met dunne roeden in geometrisch patroon. De onderzijde van de deklijst boven de deur is voorzien van een cirkel met streepdecoratie.

De créme-witte schuifvensters hebben een rechthoekige uitstekende hardstenen dorpel die rusten op een rechthoekig hardstenen blok, dat iets buiten het muurvlak uitsteekt. De vensters zijn afgedekt door middel van een strek. De vensters hebben aan de zij- en bovenkant een rechte verdeling in dunne roeden en een bovenlicht met een gestileerd tulpmotief. De schuifvensters van de begane grond en de eerste etage zijn identiek. De vensters op de tweede verdieping zijn lager en voorzien van naar binnen draaiende ramen en smeedijzeren doorvalraamhekjes.

De rechter travee is sinds 1967 de overbouwing van de openbare doorgang "Tussen de Markten". Voor die tijd was het een particuliere achterom. De overbouwing steunt op een stalen balk met vijf bloemrozetten. Deze wordt gedragen door kwartronde hardsteen consoles met streep en cirkel-decoratie. Hierboven bevindt zich een deels in het afgeschuinde muurwerk opgenomen afgeschuinde erker over twee verdiepingen. De borstwering van deze houten erker is van hardsteen alsmede het overkragende hardstenen aanzetelement met cassettenmotief op blokjes. De bovenlichten van de erker hebben een kleine roedeverdeling.

De buitenste linker en rechter traveeën, met lijstgevel, hebben een gootlijst op doorlopende houten klosjes, waaronder een fries van drie respectievelijk vier rechthoekige vakken voorzien van siermetselwerk. De drie middelste traveeën worden gedekt door een tuitgevel met overstekende hardstenen afdekblokken, die trapsgewijze in het gevelblok zijn verwerkt verwerking en een overstekende hardstenen deklijst. Op de tuit is een segmentvormig smeedijzerwerk aangebracht met zweepslagmotief. De aanzetstenen hebben aan de voorzijde een driehoekig eind met ingewerkt zonnerad. Aan de zijkant zijn deze blokken halfrond afgewerkt. Centraal in deze topgevel is een breed venster met kleine roedenverdeling in de bovenlichten geplaatst. Het venster heeft een dorpel met onderlijst, twee afgeronde deelzuiltjes en een afgeronde latei waarboven deels een strek. Links hiervan bevindt zich een rechthoekige steen met in diagonale lijn de letters "Anno De" (Anno Domine). Aan de rechterzijde correspondeert dit met een plaat met daarop de Romeinse cijfers: "MCMIX" (1909).

Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving
Het is een gaaf en goed voorbeeld van een breed en hoog formaat herenhuis met kenmerken in Jugendstil. Het pand maakt onderdeel uit van de historisch gegroeide stedebouwkundige structuur van de Markt.

  • TERUG