Locatie:Markt 18, 4701 PE Roosendaal
CBS Typering: Herenhuis met dokterspraktijk
Bouwjaar: 1912
Architect: F.B. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 29 januari 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr. 4206

Typering
Het betreft een drielaags pand van drie traveeën in de gevelwand van asymmetrische opzet, deels voorzien van een lijstgevel en een hoge puntgevel boven de rechter travee, met samengesteld dak waarop grijze leien.

Historische omschrijving
De voorganger van dit pand werd in 1911 afgebroken. Op deze plaats liet dokter A. Brabers in 1912 een herenhuis met dokterspraktijk bouwen door architect F. Sturm. Momenteel heeft het een horecafunctie.

Omschrijving exterieur
De hardstenen plint is opgetrokken tot boven de uitstekende hardstenen dorpels, waaronder een profilering is aangebracht. De rest van de gevel bestaat uit lichtbruine machinale baksteen en een iets verdiepte voeg.
De paneeldeur bevindt zich in een diep rechthoekig portiek in de rechter travee en is te bereiken via drie inpandige hardstenen treden. De deur is een wit-geschilderde paneeldeur met bijbehorend bovenlicht. Het onderste gedeelte van de deur bestaat uit drie panelen met geometrische cirkel-margrietdecoratie. Er is een koperen brievenbus met bijbehorende horizontale deurgreep. In het bovendeel van de deurbevinden zich gefacetteerde raampjes. Het deurkalf is afgewerkt met blokjes en streepjes. Het witgeschilderde kozijnwerk is afgewerkt met vellingen. De deur en de vensters worden afgedekt door een latei met omgaande hoekjes. Deze lateien zijn gedecoreerd met symmetrisch gestileerde verdiepte decoratie met in het midden een roos in de stijl van Mackintosh.

Naast deze travee is er nog een deel, dat een halve steen inspringt. Hierin bevindt zich een smal poortje onder segmentboog, bereikbaar via twee hardstenen treden. Ook het kalf van deze deur is afgewerkt met een rij van diamantkopjes met een verdiept deel in het centrum, waarnaast drie verticale verdiepte streepjes. Boven de deur bevindt zich een rechthoekige erker welke rust op een vlakke bodemplaat waaronder twee hardstenen consoles met in- en uitzwenkingen, voluten, guttae en klosjes. De erker is opgebouwd uit stijlen met cassetten en rechthoekige diamantkopjes. De tussenliggende velden zijn gedecoreerd met symmetrische Art Nouveau bloemmotieven. Tevens is er een met bloemen omkranst vrouwenhoofd, met wuivende haren die overgaan in margrieten. De vensters hebben een eenvoudige sierroedeverdeling.

De erker gaat bij de tweede etage over in een balkon, waar de stijlen overgaan in postamenten met cassetten, waartussen geometrisch ijzeren hekwerk. De naar binnen draaiende vensters op de eerste en tweede etage hebben onder de uitstekende dorpel nog een smallere uitstekende lijst met afhangende oortjes. De vensters op de tweede zijn voorzien van een Art Nouveau smeedijzeren raamhekje als Frans balkon. De gevel, die aan de zijkanten halfsteens terugwijkend is opgezet, vindt ter hoogte van de tweede etage compensatie door een getrapte opbouw en uitzwenkende blokjes. De topgevel bestaat uit twee delen. Boven het balkon bevindt zich een Palladiaans venster met geprofileerde hardstenen stijlen, dorpels, lateien met diamantkopjes.

Hierboven bevindt zich een punttopgevel met een hardstenen deklijst die aan de rechterzijde iets wordt voortgezet tot een driehoekige bekroning. De topgevel is voorzien van uitstekende sierblokjes en een smeedijzeren windvaan.

Het deel boven de twee vensterassen is voorzien van een baksteen fries van siermetselwerk en diamantkopjes, verdeeld over zeven velden. Hierboven bevindt zich een uitstekende gootlijst op geprofileerde klosjes. Centraal hierboven bevindt zich een achtruits vlakgedekte dakkapel. Aan de uiterste linkerzijde is het muurwerk opgetrokken tot de hoogte van deze dakkapel en deze is aan weerszijden van een vlakke deklijst voorzien van een hogere rechte top en een hogere driehoekige bekroning.

Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving
Het pand is een zeer gaaf en goed voorbeeld van een hoog en voornaam herenhuis met Jugendstil-elementen in de opbouw en kleine Art Nouveau decoraties.
Het pand maakt onderdeel uit van de historisch gegroeide stedebouwkundige structuur van de Markt.

  • TERUG