Locatie:Markt 30, 4701 PG Roosendaal
CBS Typering: Café
Bouwjaar: 1823
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 29 januari 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr. 4470

Typering
Het betreft een tweelaags pand van drie traveeën in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel en een zadeldak evenwijdig aan de voorgevel, voorzien van opnieuw verbeterde hollandse pannen.

Historische omschrijving
Het casco van dit pand dateert al van vóór 1823. In dat jaar was het in gebruik als café. De gedeeltelijke woonbestemming bleef gehandhaafd, toen het café in 1878 verdween. In dat jaar is waarschijnlijk de huidige voorgevel opgetrokken, waarvan de architect onbekend is. In 1886 werd er op het achtererf een werkplaats gebouwd voor Hendrik Gerard Dirckx (1827-1909), directeur en medeoprichter van de "Gemeente Teekenschool". De beschilderde panelen in het pand zijn van zijn hand. Op de begane grond was van 1955 tot 1973 in gebruik als notariskantoor. Daarna was er een chocolaterie in ondergebracht, totdat in 1988 weer de horecafunctie in het pand werd ondergebracht.

Omschrijving exterieur
Het pand stond oorspronkelijk aan beide zijden vrij. Door de uitbreiding van de etalage van nummer 36 is het deel van de begane grond sinds 1950 gekoppeld aan de linkergevel van nummer 30.
Er is een lage hardstenen plint, die op de hoekpunten is uitgebreid met een zeskantige lage schampsteen. De plint wordt onderbroken voor de in de linkertravee geplaatste deur.
De deur is voorzien van een uitkragende omlijsting, die aanvangt met de twee uitstekende delen van de plint. De vernieuwde witgeschilderde paneeldeur met bovenlicht is te bereiken via drie hardstenen treden, waarvan twee uitpandig zijn. Deze deur past niet bij de stijl van het pand.
De borstwering is een vlak wit gepleisterd deel en wordt bij de deuromlijsting onderbroken door twee verticale blokken met diamantkoppen. Onder de vensters bevindt zich een U-vormige pleisterdecoratie met een centrale rozet. De vensters zijn voorzien van hardstenen dorpels die zich over de breedte van het pand voortzetten als een breed uitkragende waterlijst van pleisterwerk.

De begane grond is blokvormig gepleisterd en heeft diepe rechte schijnvoegen. De vensters zijn voorzien van houten rolluikkasten en klepramen als bovenlichten en verder een brede witgeschilderde houten omlijsting, die onderbroken wordt door een lange sluitsteen, die doorloopt tot de waterlijst die de verdiepingen scheidt.

De houten deuromlijsting met kolonnetten en middenblokjes wordt beéindigd door een uitkragende geprofileerde kroonlijst op rechthoekige blokjes en voluutvormige kleine consoles met sleuven en druppen. De kroonlijst bevindt zich op dezelfde hoogte als de gepleisterde waterlijst. Het pleisterwerk van de eerste verdieping is vlak uitgevoerd. De borstwering van de witgeschilderde T-vensters is voorzien van pleisterwerk dat op een andere wijze dan dat van de begane grond is gedecoreerd. Er zijn cirkels op de hoekpunten en een druplijstje. De vensters hebben hardstenen dorpels en houten rolluikkasten. De omlijsting is aan de bovenzijde uitgebreid met een inzwenkende hoek en bewerkte sluitstenen met halfcirkelvormig uiteinde. De decoratie van de sluitsteen bestaat rechts uit een hangende krans, bij de twee linker uit een bloemtrosje.
Het fries bestaat uit drie cassetten boven de vensters met rozetten en een tandlijst. De geprofileerde daklijst wordt gedragen door twee aan twee geplaatste bewerkte consoles. Ook de hoekpunten zijn afgewerkt met zo'n console, voorzien van sleuven en druppen.
De zijden van het dak zijn afgewerkt met twee brandmuren en twee forse, nieuw opgemetselde schoorstenen.
Het pand verkeert in goede staat.

Omschrijving interieur
De gang bij de entree is voorzien van een grijsgroen geschilderde houten lambrizering. Daarboven bevindt zich aan beide zijden een schildering van de hand van Hendrik Gerard Dirckx. Het stelt spelende putti voor en is geschilderd in grisailletechniek. Ook in andere ruimten zijn er nog panelen van Dirckx, zowel tegen de wanden als aan de plafonds. Deze dateren uit ca. 1890 en verkeren in zeer goede en gave staat.

Redengevende omschrijving
Het pand is een goed en gaaf voorbeeld van een voornaam (winkel)-woonhuis in Eclectische stijl en is tevens van belang vanwege schilderingen in het interieur.
Het pand maakt onderdeel uit van de historisch gegroeide stedebouwkundige structuur van de Markt.

  • TERUG