Locatie:Markt 45, 4701 PB Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1879
Architect: M. Vergouwen
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 29 januari 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr. 4883

Typering
Het betreft een tweelaags pand van drie traveeŽn in de gevelwand met lijstgevel en een zadeldak dat evenwijdig loopt aan de straat.

Historische omschrijving
De voorganger van dit pand werd afgebroken in 1879. In dat jaar ontwierp architect M. Vergouwen in opdracht van houthandelaar A. de Bruijn diens woonhuis. Tot 1969 was het geheel als zodanig in gebruik. In dat jaar vestigde zich er een advocatenkantoor, dat in 1974 het pand geheel in gebruik nam.

Omschrijving exterieur
De hardstenen plint wordt onderbroken door pilasters bij de deur en de raamzones, alsmede voor twee segmentbogige kelderlichten waar voor smeedijzeren gekrulde roosters geplaatst zijn. Drie afgeronde hardstenen treden geven toegang tot de deur in de linker travee. Twee van deze treden zijn uitpandig. Er bevindt zich de originele, crťme-witte paneeldeur met rozetknop, gebogen profilering en diamantkoppen. Het bovenlicht heeft een C-vormige afschuining in de bovenhoeken, hetgeen tevens aanwijsbaar is bij de bovenlichten van de vensters. Daarboven is een gepleisterde kuif aangebracht met bloemmotief en eierlijst.
Naast het vele pleisterwerk is gebruik gemaakt van roodbruine baksteen. Over de gehele hoogte van de gevel risaleert de deurtravee een halve steen. De rechte uitspingende omlijsting van de deur loopt door tot de vensterdorpels. Tussen de plint en de dorpels is nog een borstwering, die is voorzien van bewerkte hoekblokken en cirkels in reliŽf. De hardstenen dorpels zijn voorzien van klosjes op de hoeken.
De T-vormige vensters hebben een bovenlicht met vernieuwd glas-in-lood. Tevens hebben zij een geprofileerde rechthoekige stucomlijsting en een kuif met bloemmotief en eierlijst. Hierboven is een uitkragende geprofileerde lijst aangebracht. Tussen dit deel en de dorpels van de bovenste ramen is een deel sierpleisterwerk met afgeschuinde zijden. De vensters worden zo gescheiden door een dubbele laurierfestoen met hangers tussen rozetten. De T-vormige vensters hebben een stucomlijsting die aan de bovenzijden iets breder is. De kuif bestaat hier uit een wigvorm met sleuven.

Bij de deur volgt een deel van de omlijsting met cannelures en consoles met ingewerkte voluut op lijstje met druppen (guttae). Aan de bolle zijde zijn sleuven aangebracht en laurierblad. Aan de zijden van de consoles vindt men palmetten, bladmotieven en pijnappel. Dit is uitgevoerd als pleisterwerk. De consoles dragen een geprofileerde bodemplaat van een balkon.

Het balkon heeft dunne, eenvoudige balusters met v-vormen in smeedwerk. Hierboven bevinden zich openslaande klapdeuren met stucomlijsting zoals bij de vensters op deze verdieping.

De geprofileerde uitkragende daklijst wordt gedragen door 6 voluutvormige consoles met druppen, sleuven en laurierblad. Tussen gepleisterde lagen bevinden zich dito rozetten. Bij de daklijst bevinden zich bovendien nog een tandlijst en bewerkte klosjes. Rechts van het pand is een gang, afgesloten door een moderne deur.
Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving
Het pand is een gaaf voorbeeld van een middelgroot woonhuis voor de gegoede klasse in Eclectische stijl.
Het pand maakt onderdeel uit van de historisch gegroeide stedebouwkundige structuur van de Markt.

  • TERUG