MOLENSTRAAT 31 MIP?

Typering

Het betreft een tweelaags pand van drie traveeën in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel, met een zadeldak voorzien van zwarte oudhollandse pannen evenwijdig aan de straat, terwijl de rest van het dak plat is uitgevoerd.

Historische omschrijving

Het pand is rond 1890 gebouwd als woonhuis. De architect is niet bekend. De bovenverdieping is nog steeds als woning in gebruik, terwijl de begane grond in 1980 tot horecagelegenheid is verbouwd. Het kozijnwerk en de deur zijn toen veranderd en van diverse kleuren voorzien.

Omschrijving exterieur

De hardstenen gefrijnde plint is voorzien van een profielrand. De rest van de gevel is opgetrokken in roodbruine machinale baksteen, platvol geel gevoegd.

De plint van het pand wordt aan de rechterzijde onderbroken door de donkerblauw en zwart geschilderde paneeldeur.

In het deurkalf is een afgeronde tandlijst aangebracht. De deur is voorzien van een gepleisterde sieromlijsting. Deze komt overeen met die van de vensters, welke gekoppeld zijn door een brede afgeschuinde hardstenen dorpel. Tussen de plint en de dorpel bevindt zich een gepleisterde band met diamantkoppen. Het kozijnwerk van de donker en lichtblauw geschilderde schuifvensters is vernieuwd.

Alle bovenlichten zijn voorzien van eveneens nieuw okergeel flessebodemglas. De ramen worden van elkaar gescheiden door een pilaster van stucwerk. De decoratie boven de vensters bestaat uit ingekraste symmetrisch gestileerde lijnen en bloemmotieven.

Direct boven de vensters en deur bevindt zich een geprofileerde waterlijst met tandlijst.

Aan de rechterzijde is het pand vrijstaand en toegankelijk via een blauw geschilderde deur in een poortje met een bakstenen balustrade.

Onder de doorlopende hardstenen dorpel op de eerste verdieping bevindt zich een pilasterlaag met diamantkoppen. De vernieuwde schuifvensters zijn bruin en wit geschilderd. De vensters zijn voorzien van met elkaar verbonden geprofileerde stucomlijsting. Deze vensters hebben kuiven met een gestileerde tulpvorm ter decoratie. De kroonlijst heeft drie gebosseerde velden en een tandlijst. De geprofileerde uitkragende gootlijst wordt gedragen door vier bewerkte voluutvormige consoles.

Redengevende omschrijving

Het pand is een goed voorbeeld van een in Eclectische trant gebouwd woonhuis.

Het pand maakt onderdeel uit van de historisch gegroeide structuur van de Molenstraat.

Kadastrale aanduiding:
Kad. Gemeente: Roosendaal en Nispen
Sectie: L
Nr.: 2276

Opname gegevens : 21 juni 1991/15 oktober 1992

  • TERUG