Locatie:Molenstraat 106, 4701 JW Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1900
Architect: F.B. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21 juli 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 10448

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Molenstraat verbindt het gehucht Kalsdonk met de Markt en is in hoofdzaak een winkelstraat met bovenwoningen geworden. Het merendeel van de (oudere) panden is gebouwd rond 1900. De Molenstraat wordt gekenmerkt door een rijweg met aan beide zijden een stoep waaraan tweelaagse bebouwing grenst. De nokrichtingen van de bebouwing wisselen zich af door haaks of evenwijdig aan de staat te zijn gelegen. Tussen de bebouwing zijn incidenteel smalle steegjes zichtbaar die toegang geven tot het achterterrein.
Het pand Molenstraat 106 maakt deel uit van een in oorsprong symmetrisch gebouwd herenhuis met een statige entree en aan beiden zijde vensters. In het vierde kwart van de 20e eeuw is het herenhuis gesplitst in Molenstraat 106 en 108. De pui van het pand Molenstraat 108 is ernstig verminkt.
Omdat de bouwmassa van Molenstraat 106, exclusief de gewijzigde vensters, in authentieke staat verkeerd wordt Molenstraat 106 beschreven.
Het gedeeltelijk onderkelderde woonhuis aan de Molenstraat 106 ligt met de voorgevel direct aan de stoep van de openbare weg. Links grenst het aan Molenstraat 108 en rechts aan Molenstraat 104 en een onderdoorgang.
Het pand is in het einde van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van de gebroeders E.A.van der Heijden en M. van der Heijden naar een ontwerp van architect F.B. Sturm te Roosendaal onder invloed van het Eclecticisme met rode baksteen in kruisverband. Het pand met een rechthoekige plattegrond bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak met dakschilden die gedekt zijn met gesmoorde kruispannen. De hoofdrichting van het pand staat haaks op de straat.
De vensters in de voorgevel zijn voorzien van nieuwe ramen en zijn op de begane grond voorzien van rolluiken.

Voorgevel
De voorgevel is gebouwd van rode baksteen in kruisverband met een risaliet die als Vlaamse trapgevel door de goot breekt. De gevel wordt aan de rechterzijde afgesloten met een liseen en heeft een hardstenen basement met een hardstenen plint en speklagen.
In de risaliet bevindt zich de toegang die gevormd wordt door een ondiep portiek, twee hardstenen treden, dubbele paneeldeuren met siersmeedwerk en een ongedeeld bovenlicht. Boven de toegang bevindt zich een driezijdige erker die afgezet is met hardsteen en met in de zijden glas. Het kozijn met de ramen is recent gewijzigd. De erker rust op gedecoreerde consoles. Boven de erker bevindt zich een venster.
De cordonlijst boven het basement doet tevens dienst als lekdorpel bij de vensters van de begane grond.
De vensteropeningen op de begane grond worden aan de bovenzijde afgesloten met geprofileerde band, een klein boogveld waarvoor een rolluik is geplaatst en een rode bakstenen segmentboog met aan de onderzijde een profiel. De vensteropeningen ter hoogte van de verdieping worden afgesloten met een rondboog met geprofileerde band, een boogveld waarin sierpleisterwerk is aangebracht en een rode geprofileerde bakstenen segmentboog met hardstenen blokken.

Linker zijgevel
De linker zijgevel wordt ingenomen door het belendende pand Molenstraat 108.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel wordt ter hoogte van de verdieping gedeeltelijk ingenomen door het belendende pand.
Op de begane grond bevindt zich aan de voorzijde een halfraam met een ongedeeld schuifvenster. Een venster ter hoogte van het maaiveld markeert de kelder. Aan de achterzijde bevinden zich twee ongedeelde schuifvensters. Deze vensters hebben een hardstenen lekdorpel en worden afgesloten met een segmentboog waarvan het boogveld is gevuld met siermetselwerk.
Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een venster met kalf.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG