Locatie:Molenstraat 174, 4701 JZ Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1903
Architect: M. Vergouwen F.B. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk monument.
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie C, Nr. 9816

Omschrijving van het monument

Woonhuis
Algemeen
De Molenstraat verbindt het gehucht Kalsdonk met de Markt en is in hoofdzaak een winkelstraat met bovenwoningen geworden. Het merendeel van de (oudere) panden is gebouwd rond 1900. De Molenstraat wordt gekenmerkt door een rijweg met aan beide zijden een stoep waaraan tweelaagse bebouwing grenst. De nokrichtingen van de bebouwing wisselen zich af door haaks of evenwijdig aan de staat te zijn gelegen. Tussen de bebouwing zijn incidenteel smalle steegjes zichtbaar die toegang geven tot het achterterrein.

De heer J.A. van der Heijden, graanhandelaar in Roosendaal, heeft in 1903 het pand op de hoek van de Molenstraat en de Boulevard in een sobere Neorenaissance stijl laten bouwen naar een ontwerp van architect F.B. Sturm M. Vergouwen, architect te Roosendaal. F.B. Sturm M. Vergouwen heeft ook het interieur van het woonhuis ontworpen dat op dit moment nog gaaf is uit de bouwtijd.
Het pand ligt met de voorgevel aan de Molenstraat en de linkerzijgevel aan de Boulevard. Aan de rechterzijde grenst het belendende pand. Het pand staat op een onregelmatig grondvlak en omvat een begane grond, een verdieping en een zolder onder een samengesteld schilddak dat met gesmoorde kruispannen is gedekt. Aan de Boulevard bevindt zich een tweelaags uitbouw onder een platdak.
Op het achterterrein bevindt zich een langwerpige 17de eeuwse schuur die in de tweede helft van de 18de eeuw verbouwd is als koetshuis en waarvan de kap en de zuidoostgevel in de 19de eeuw zijn vernieuwd. Het voormalige koetshuis diende in de 20ste eeuw als opslag voor het bedrijf van de heer J.A. van der Heijden.

Gevels algemeen
De tweelaags gevels van het pand zijn met rode baksteen in kruisverband gemetseld, het voegwerk met geknipte voeg is oorspronkelijk. Aan de Molenstraat heeft het een hardstenen plint, de gevel aan de Boulevard heeft een gepleisterde plint, en de gewitte, kunststenen spekbanden bij de onder- en bovendorpels heeft de gevel een horizontale geleding. Opvallend is de forse gewitte band boven de vensters op de begane grond van het geveldeel aan de Boulevard. De gevels aan de Molenstraat en de Boulevard worden beŽindigd door een gootlijst die in het recente verleden voorzien is van een detonerende, kunststof beplating. De gevel van de uitbouw wordt beŽindigd door een kunststof bakgoot boven een overhoekse tandlijst die bij de achtergevel doorloopt. Van de drielaags overhoekse gevel kragen de geveldelen van de verdieping en de zolder iets uit. Het geveldeel ter hoogte van de verdieping is op een kunststenen bloklijst gesteld, ter hoogte van de zolder bevindt zich een bescheiden balkon op forse kunststenen consoles. De balustrade is oorspronkelijk. Op de begane grond en de verdieping bevindt zich een smalle vensteropening met een stenen lekdorpel, onder een strekse boog, ter hoogte van de zolder is een balkondeur onder een kunststenen latei aanwezig. Waarschijnlijk werd de overhoekse gevel oorspronkelijk met een fronton beŽindigd. De gevelopeningen hebben een aan de onderzijde getoogde strekse boog, de vensteropeningen hebben tevens een stenen lekdorpel. De vensters op de begane grond hebben ongedeelde, schuivende onderramen en vaste bovenramen. De verdiepingsvensters zijn oorspronkelijke T-ramen met openslaande raamvleugels. In het recente verleden zijn op de begane grond rolluiken aangebracht. Het achterterrein wordt van de openbare weg afgescheiden door een in kruisverband gemetselde tuinmuur met een ezelsrug boven een blok tandlijst. Het hek dat het achterterrein ontsluit is recent.

Gevel Molenstraat
De gevel aan de Molenstraat heeft op de begane grond vier, en op de verdieping drie gevelopeningen. De voordeur op de begane grond is oorspronkelijk en heeft boven het geblokte kalf een bovenlicht met een eenvoudige glas-in-lood vulling. Links van de voordeur bevindt zich ťťn vensteropening, rechts bevinden zich twee vensteropeningen. In de ongedeelde boven- en onderramen op de begane grond en de ramen op de verdieping zit eenvoudig glas-in-lood gevat.

Gevel aan de Boulevard
De gevelwand aan de Boulevard wordt gevormd door de ťťn gevelas brede uitbouw links en het drie gevelassen brede geveldeel van het hoofdpand. De derde gevelas, waarin zich de oorspronkelijke voordeur met zijlicht bevindt, wordt geaccentueerd doordat hij iets terugligt in het gevelvlak en beŽindigd wordt met een overhoekse tandlijst. In deze gevelas bevindt zich boven de oorspronkelijke voordeur met zijlicht onder een stalen latei met rozetjes, een verdiepingsvenster met stolpraam en een occulus met een davidsster. Het zijlicht en het venster bij de overhoekse gevel waren ten tijde van de verkenning door een recent rolluik aan het zicht onttrokken. De ramen in de vensters links van de entree, de stolpende ramen van het verdiepingsvenster en het verdiepingsvenster bij de voorgevel zijn voorzien glas-in-lood.

Achtergevel uitbouw
Op de begane grond en de verdieping van de tweelaags achtergevel bevinden zich twee smalle vensteropeningen met een bakstenen lekdorpel, onder een strekse boog. De vensters zijn voorzien van een ongedeeld onder- en bovenraam.

Interieur
Het interieur is gebouwd naar het ontwerp van F.B. Sturm M. Vergouwen en kenmerkt zich op de begane grond door een marmeren vloer in de gang, een kamer en suite met schouwen, een lambrisering en een kastenwand in de achterkamer aan beide zijden van de schouw. Alle plafonds zijn voorzien van decoratieve lijsten en rozetten.

Voormalig koetshuis
In de tuin bevindt zich een voormalig koetshuis dat gebouwd is met gele baksteen. Het pand bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat gedekt met rode Hollandse pannen. De nok van het koetshuis staat haaks op de Molenstraat. Het gebouw is bereikbaar via een recent geplaatst hek aan de Boulevard.
In het interieur is op de zolderverdieping een rond hijsrad in de nok aanwezig waarmee de goederen naar de zolderverdieping kunnen worden gehesen.

Voorgevel
De voorgevel grenst aan de achterzijde van de bebouwing van de Molenstraat.

Linker zijgevel
De linkerzijgevel heeft vijf traveeŽn, de vier eerste hebben een dubbele houten segmentboogvormige opgeklampte deur en de laatste een rechthoekige opgeklampte deur. Dit herinnert aan een bom die in de Tweede Wereldoorlog de achtergevel en dit deel van deze gevel beschadigde.
De segmentbogen worden gevormd door rode baksteen. De vijf ruimten worden onderling gescheiden door een bakstenen muur met penant. In een ruimte wordt de vloer gevormd door klinkers. De goot is niet meer aanwezig, over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel is blind. Aan de linkerzijde is een kunststoffen mastgoot van enkele meters zichtbaar.

Achtergevel
De achtergevel is, behalve een strook metselwerk aan de linkerzijde, na een bominslag in de Tweede Wereldoorlog opnieuw opgetrokken. Op de begane grond bevinden zich twee rechthoekige gevelopeningen met dubbele houten opgeklampte deuren en ter hoogte van de zolderverdieping zijn twee getoogde gevelopeningen dicht gemetseld. Over de gevel zijn enkele ankers zichtbaar.

  • TERUG