Locatie:Nieuwstraat 35, 4701 HS Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis hoofdonderwijzer
Bouwjaar: 1906
Architect: M. vergouwen
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21 juli 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 9716

Typering
Een hoekpand met lijstgevel, de nok van het zadeldak evenwijdig aan de Nieuwstraat, aan de achterzijde twee bouwdelen onder een plat dak.

Historische omschrijving
Het pand is in 1906 door de architekt M. Vergouwen gebouwd als woonhuis voor de hoofdonderwijzer van de naastliggende school, een aantal jaren deed het dienst als kantoor voor het Regionaal Educatief Centrum, nu is een Boddaertcentrum in het pand gevestigd.

Omschrijving exterieur
Het pand is tweelaags en heeft een rechthoekige plattegrond, met vier vensterassen in de voorgevel.
De gevels zijn boven de hardstenen plint opgetrokken in roodbruin, machinaal gevormde baksteen, de gevels zijn geleed door in motief gemetselde speklagen van gele verblendsteen, deze steen is gebruikt voor alle sierende onderdelen.
In de tweede iets risalerende travee van links bevindt zich de terugliggende, paneeldeur in een segmentboogportiek.
De T-vensters met hardstenen dorpels en wit geschilderd kozijnwerk bevinden zich onder segmentbogen met bakstenen moza´ekvulling, tussen de risalerende hoekpenanten en de deurpartij wordt de gevel, onder de gootlijst op rechthoekige houten sporen, verbonden door een muizetandlijst.
Het pand heeft een zadeldak met zwarte kruispannen
met de nok evenwijdig aan de Nieuwstraat, in het dakvlak zijn later twee tuimelvensters aangebracht.
De linker- en rechtergevel hebben langs de daklijn en bij het platgedekte deel een windveer met geschulpt snijwerk; de plint is gepleisterd.
Het gedeelte van de zijgevel onder het pannendak heeft diverse raamopeningen. Vroeger was er een zijingang waar nu een laag geplaatst raam is; in het tweelaagse deel onder plat dak twee boven elkaar geplaatste vensters onder segmentboog. De rechterzijgevel heeft net als de voorgevel en de andere zijgevel een horizontale geleding door middel van speklagen, in deze zijgevel zijn geen ramen.

Redengevende omschrijving
Het gave pand is van belang vanwege sociaal-historische waarde en vanwege zijn situering bij de school.

  • TERUG