Locatie:Nispesestraat 27-29, 4701 CS Roosendaal
CBS Typering: Watertoren
Bouwjaar: 1917
Architect: H.P.N. Halbertsma
Soort monument: Rijksmonument
Monumentnummer: 517281
Geplaatst d.d.: 12-10-2001
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr 10044

Beschrijving

Inleiding

WATERTOREN uit 1917, gebouwd in opdracht van de gemeente Roosendaal naar ontwerp van H.P.N. Halbertsma, uitgevoerd door de Maatschappij tot Bouw en Exploitatie van Gemeentebedrijven. Het object heeft elementen van zakelijkheid en Neo-Renaissance.

Omschrijving.

De toren is circa 52 meter hoog en heeft een achtkantige, vier geledingen tellende schacht met uitkragend reservoir, bekroond door een spits. De toren heeft een betonskelet. De begane grond is gepleisterd en heeft een uitstekende plint. De geledingen zijn opgevuld met baksteen. Het metselwerk ligt verdiept ten opzichte van het vakwerk. De bovenste geleding wordt afgesloten door segmentbogen. Het ronde uitkragende waterreservoir is eveneens uitgevoerd in beton met inwendig een betonnen vlakbodemreservoir met een inhoud van 300 m3. De toren wordt bekroond door een koperen spits met piron. Op de begane grond leidt een trap naar de houten deur in een monumentale gepleisterde omlijsting met pilasters en een gebogen fronton. In het boogveld is een wapenschild aangebracht, op de latei daaronder is het opschrift ANNO/WATERTOREN/1916 aangebracht. In de schuine onderrand van het reservoir zijn kleine ronde openingen zichtbaar. Het reservoir zelf heeft smalle staande ramen. De bovenzijde heeft een fries met kantelen, geprofileerde randen vormen de overgang naat het dak. In het dakvlak zijn vier dakkapelletjes met gebogen fronton geplaatst.

Waardering.

De watertoren is van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische waarden alsmede als uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Hij is tevens van architectuurhistorisch belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik.

  • TERUG