Locatie:Nispensestraat 87, 4701 CT Roosendaal
CBS Typering: woonhuis
Bouwjaar: 1934
Architect: Jac. Hurks
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 6-12-2010

Omschrijving van het monument

Algemeen:
In het centrum van Roosendaal loopt van noord naar zuid de Nispensestraat. De straat loopt dood tegen de A58. De straat is omstreeks 1850 verhard. In het centrum is de Nispensestraat in historisch opzicht ernstig aangetast maar voorbij de Nieuwe Markt is het historische karakter redelijk behouden. Vanaf 1917 bouwde de Roosendaalse architect Jac. Hurks zijn eerste woonhuizen (Nispensestraat 81-83). Voorbij de Nieuwe Markt bestaat deze straat voornamelijk uit 19e en vroeg 20e eeuwse bebouwing van vrijstaande tweelaagse herenhuizen en eenlaagse woonbebouwing met kap met incidenteel bedrijfsbebouwing veelal gekoppeld aan de woningen.
Het woonhuis aan de Nispensestraat 87 is gebouwd in opdracht van de heer P. Schepers te Roosendaal naar een ontwerp van Jac. Hurks, architect te Roosendaal als landhuisje. In 1977 is aan de achterzijde een aanbouw gebouwd. In 1988 is het interieur ter plaatse van de aanbouw gewijzigd. Aan de linkerzijde is het achtererf afgescheiden met een houten schutting en een deur. Aan de rechterzijde is tegen het pand een gemetselde erfscheiding gebouwd. Het vrijstaande woonhuis wordt van de openbare weg gescheiden met een tuin en een pad. Het pand is in 1934 gebouwd onder invloed van de Amsterdamse school architectuur in rode baksteen in Noords verband met een donker rood trasraam. De topgevels worden afgesloten met vlechtingen. Het pand bestaat uit een begane grond, een zolderverdieping en een zolder onder zadeldak met hoge dakschilden die gedekt zijn met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. In het linker dakvlak is achter een forse schoorsteen een dakkapel geplaatst.

Voorgevel

De voorgevel heeft op de begane grond een driezijdige erker onder een platdak met een dakoverstek. In de voorzijde van de erker bevindt zich een samengesteld venster met vier ramen en in de twee zijden een venster. De ramen van de erker in de voorgevel zijn beglaasd met glas-in-lood. Links van de erker bevindt zich een ongedeeld venster met glas-in-lood. De vensters hebben een lekdorpel en een rollaag. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een samengesteld kozijn met drie ramen. In de top van de gevel bevindt zich een hoog smal raam. Voor de ramen is een voorzetraam geplaatst. De goten van de zijgevels zijn gekornist om de voorgevel en hebben een ruim dakoverstek. De gevel wordt afgesloten met een kantpan.

Linker zijgevel
In de linker zijgevel bevindt zich onder het dakoverstek de toegang tot de woning. Deze wordt gevormd door een toegangsdeur in een ondiep portiek waarvoor zich een betegelde stoep bevindt. Aan de rechter zijde van de toegang is de schoorsteen gebouwd die door de goot breekt en hoog boven het dak uitkomt. Aan weerzijde van de schoorsteen bevindt zich een ongedeeld venster.

Rechter zijgevel
In de rechter zijgevel is blind. Aan de voor en achterzijde bevindt zich een penant waarop het dakoverstek rust.


De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG