Locatie:Nispenseweg 10, 4707 RB Roosendaal
CBS Typering: Boerderijcomplex
Bouwjaar: 1890
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie R, Nr 837

Omschrijving van het monument

Algemeen
De "oude" Nispenseweg was destijds de verkeersader van Roosendaal naar het kerkdorp Nispen en doorsneed het buurtschap "Kruisstraat" met als middelpunt de herberg "Huis ten Halve". Sinds de aanleg van de Antwerpseweg rond 1970 als nieuwe doorgaande weg van Roosendaal naar de Belgische grens is verbinding tussen de Nispenseweg en de Kruisstraat verbroken. De Nispenseweg loopt door het buitengebied aan de zuidzijde van Roosendaal en heeft een landelijk karakter. De weg wordt gekenmerkt door verspreid gelegen bebouwing, een rijweg met aan beien zijde een talud en bomen en bossages.

Het boerderijcomplex aan de Nispenseweg 10 is in 1890 gebouwd. Een gevelsteen rechts naast de toegang tot het woongedeelte herinnert aan de eerste steenlegging met het opschrift:

P.M. Vos
20 mei 1890

Het complex bestaat uit een boerderij die evenwijdig aan de weg ligt, een haaks op de weg staande schuur en een bijgebouw achter de boerderij waarvan de nok evenwijdig aan de weg loopt. Het boerderijcomplex wordt door een tuin en drie bomen van de weg gescheiden. Voor het woongedeelte van de boerderij is een betegelde stoep aangelegd die wordt ingesloten door een bakstenen rollaag.

Boerderij
De gedeeltelijk onderkelderde boerderij is gebouwd van rode baksteen in kruisverband met een voorgevel met een gepleisterde plint. De boerderij bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat evenwijdig met de weg loopt en gedekt is met gesmoorde Hollandse pannen. In de nok aan de linkerzijde bevindt zich een schoorsteen die gelijktijdig met de linker zijgevel vernieuwd is.

Voorgevel
Het woongedeelte bevindt zich aan de linkerzijde. In dit gedeelte bevinden zich links van de toegang twee getoogde venster en rechts van deze toegang een getoogd venster. Deze vensters hebben een kalf, een gedeeld bovenlicht en een vierruits onderraam, een hardstenen lekdorpel en worden afgesloten met een strekkenlaag. De vensters kunnen worden geblindeerd met houten luiken. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

In het dakvlak boven deze gevel bevinden zich drie Velux-dakramen. In de gevel van het stalgedeelte bevinden zich onder een korfboog twee toegangen met houten opgeklampte deuren. De korfbogen hebben een aanzetsteen. Tussen deze deuren bevindt zich een getoogd betonnen stalraam met zesruits roedenverdeling. Aan de rechterzijde van deze gevels bevindt zich een getoogd betonnen stalraam met zesruits roedenverdeling en een opgeklampte deur onder een korfboog. Over dit geveldeel zijn ankers zichtbaar.

Linker zijgevel
De linker zijgevel is recent geheel nieuw opgetrokken met rode baksteen in Waalformaat en heeft ter hoogte van de verdieping een ongedeeld venster. Voorts is de gevel blind.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel is een tuitgevel. De gevel wordt afgesloten met een aan de dakpannen aangesmeerde pleisterlaag en een hardstenen plaat op de tuit. Op de begane grond bevinden zich aan beide zijden van een toegang met een opgeklampte deur onder een korfboog een twee getoogd betonnen stalraam met zesruits roedenverdeling. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een onder een korfboog een opgeklampte deur. In de top van gevel bevindt zich is een rond venster met een roedenverdeling. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel
In de achtergevel van het stalgedeelte bevinden zich van links naar rechts onder een korfboog een toegang met een houten opgeklampte deur, een getoogd betonnen stalraam met zesruits roedenverdeling, een toegang onder een korfboog met houten opgeklampte deuren en een getoogd betonnen stalraam met zesruits roedenverdeling. Boven dit laatste stalraam bevindt zich een toegang tot de zolderverdieping met een houten opgeklampte deur. Tenslotte is een opgeklampte deur onder een korfboog en een getoogd stalraam met een zesruits roedenverdeling zichtbaar. Over dit geveldeel zijn ankers zichtbaar.
Ter hoogte van het woongedeelte is in 1974 een aanbouw onder een lessenaarsdak aangebouwd. Het overige deel van de gevel van het woongedeelte was tijdens de opname niet zichtbaar. In het dakvlak boven het geveldeel van de woning zijn twee Velux-dakramen geplaatst.

Schuur (einde 19e eeuw, (1890)
Deze schuur is vermoedelijk gelijktijdig met de boerderij in 1896 gebouwd en bestaat uit een begane grond en een zolder onder een zadeldak met wolfeinden dat gedekt is met golfplaten. De nok staat haaks op de weg. Aan de rechterzijde is de schuur onder een eenlaagse bebouwing met een lessenaarsdak uitgebouwd. De voor- en achtergevel zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband, de linker en rechterzijgevel zijn voorzien van een beplating.
In de voorgevel bevinden zich aan de linkerzijde onder een houten latei een toegang met dubbele houten opgeklampte deuren. Boven de latei bevindt zich een ijzeren stalraam met een roedenverdeling. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.
In de linkerzijgevel bevindt zich een toegang met een schuifdeur. Aan de bovenzijde van deze gevel is folie aangebracht. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot.
De rechter zijgevel wordt ingenomen door de aanbouw onder het lessenaarsdak.
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Schuur (einde 19e eeuw, (1890)
Afgaande op de opname van het exterieur ter plaatse zou kunnen worden geconcludeerd dat in een deel van deze schuur in het verleden gewoond is. Zie de beschrijving van de voorgevel.
Deze schuur bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat gedekt is met gesmoorde muldenpannen en waarvan de nok evenwijdig met de weg loopt.
In de voorgevel (evenwijdig met de weg achter de boerderij) bevinden zich drie toegangen met een houten opgeklampte deur en vier vensters. Drie vensters hebben een zesruits roedenverdeling (3+3) gescheiden door een kalf en het rechter betonnen venster heeft een zesruits roedenverdeling. Aan de linker zijde bevindt zich een zesruits venster. De gevel wordt afgesloten met een kunststof mastgoot, over de gevel zijn ankers zichtbaar.
De linkerzijgevel is een tuitgevel en is gepleisterd. De tuit is afgedekt met een rollaag. In deze gevel bevinden zich ter hoogte va de begane grond een halfrond ijzeren stalraam met een roedenverdeling en een in de top een rond ijzeren raam met een waaiervormige roedenverdeling. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.
De rechtergevel is niet gepleisterd en gebouwd met rode baksteen in kruisverband. Op de begane grond bevinden zich twee toegangen met een houten opgeklampte deur en een gedeeld betonnen stalraam. Een houten opgeklampte deur onder een rollaag geeft toegang tot de zolder. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG