Locatie:Passenberg 29, 4707 RM Roosendaal
CBS Typering: Woonhuisje
Bouwjaar: 1887
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie R, Nr 81

Beschrijving

Algemeen
De straatnaam Passenberg vervangt de naam Nispenseweg sinds de aanleg van de Antwerpseweg rond 1970 als nieuwe doorgaande weg van Roosendaal naar de Belgische grens. De "oude" Nispenseweg was destijds de verkeersader van Roosendaal naar het kerkdorp Nispen en doorsneed hier het buurtschap "Kruisstraat" met als middelpunt de herberg "Huis ten Halve". De eens zo drukke straat is nu alleen nog opengesteld voor bestemmingsverkeer en fietsverkeer tussen Roosendaal en Nispen. Van een rijtje kleine woonhuisjes die in 1887 zijn gebouwd rest alleen nog het huisje Passenberg 29.

Dit woonhuisje met aan de straatzijde twee fraaie leilinden is behouden en herinnert aan de vroegere bebouwing ter plaatse.
Het woonhuisje aan de Passenberg 29 is in 1887 eeuw gebouwd als onderdeel van vijf woonhuisjes in een traditionele bouwstijl en waarvan de nok evenwijdig met de straat liep. Na de sloop van de vier aangelegen woonhuisjes is de rechterzijgevel opnieuw opgetrokken in rode baksteen.
Het woonhuisje staat op een nagenoeg vierkante plattegrond en omvat een begane grond en een zolder onder een zadeldak dat met rode Hollandse pannen is gedekt. Links heeft het dak een dakschild, rechts bevindt zich een recente puntgevel.
Aan de achterzijde bevindt zich een aanbouw onder een zadeldak dat haaks op het hoofdgebouw staat en gedekt is met golfplaten. Deze aanbouw is niet beschermenswaardig.

Voorgevel
De symmetrische, éénlaags voorgevel is met rode handvormstenen in kruisverband gemetseld en wordt met een zinken mastgoot beëindigd. Het platvolle voegwerk, met zachte kalkrijke mortel, is oorspronkelijk. Het dakvlak wordt door een drieledig, stalen dakraampje, en een oorspronkelijke schoorsteen bij de puntgevel doorbroken. Centraal in de gevel bevindt zich de oorspronkelijke voordeur met drieledig bovenlicht, aan weerszijde bevindt zich een vensteropening met een stenen lekdorpel. De ontlastingsconstructie van de gevelopeningen bestaat uit een anderhalfsteens strekse boog, de vensteropeningen hebben tevens een stenen lekdorpel. De vensters zijn oorspronkelijk en hebben een schuivend onderraam dat door een middenstijl wordt gedeeld, en een vast, drieledig bovenraam. De vensteropeningen kunnen door luiken afgesloten worden. De luiken bij de vensteropening rechts ogen oorspronkelijk. In de voorgevel zijn twee muurankers zichtbaar.

Linkerzijgevel
De asymmetrie van de linkerzijgevel ontstaat door de lage keukenaanbouw onder het doorlopende, achterste dakschild. Net als de voorgevel is de linkerzijgevel met handvormstenen in kruisverband gemetseld. Het voegwerk is oorspronkelijk en op sommige plekken hersteld. De gevel wordt door een zinken mastgoot beëindigd. Op een vensteropening van de keukenuitbouw na is de gevel blind. De vensteropening is onder een rollaag geplaatst en heeft een bakstenen lekdorpel. De vensteropening kan met luiken worden afgesloten. Het venster is oorspronkelijk en heeft twee naar buiten toe openslaande ramen met een vierruits roedeverdeling.

Rechterzijgevel
De blinde rechterzijgevel is in het recente verleden in rode baksteen in wildverband opgetrokken. Het metselwerk is platvol gevoegd.

Achtergevel
De achtergevel van het woonhuisje wordt ingenomen door de aanbouw.

  • TERUG