Locatie:Passenberg 49, 4707 RM Roosendaal
CBS Typering: Boerderijcomplex
Bouwjaar: 1910
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie R, Nr 900

Omschrijving van het monument

Algemeen
De straatnaam Passenberg vervangt de naam Nispenseweg sinds de aanleg van de Antwerpseweg rond 1970 als nieuwe doorgaande weg van Roosendaal naar de Belgische grens. De "oude" Nispenseweg was destijds de verkeersader van Roosendaal naar het kerkdorp Nispen en doorsneed hier het buurtschap "Kruisstraat" met als middelpunt de herberg "Huis ten Halve". De eens zo drukke straat is nu alleen nog opengesteld voor bestemmingsverkeer en fietsverkeer tussen Roosendaal en Nispen. Het karakter van de straat is in de loop der tijd gewijzigd door de bouw van vele nieuwe woningen. Van een rijtje kleine woonhuisjes die in 1887 zijn gebouwd rest alleen nog het huisje Passenberg 29 en van panden met een agrarische functie Passenberg 49.

Het boerderijcomplex, bestaande uit een langgevelboerderij en een schuur, aan de Passenberg 49 is in 1910 gebouwd. De langgevelboerderij bestaat uit een woon- en een stalgedeelte. De boerderij wordt van de openbare weg gescheiden door een greppel en een tuin met een hek. Voor het woongedeelte bevindt zich een betegelde stoep. Het erf is via een bestrate toegang bereikbaar.
Het woongedeelte en de stal staan op een rechthoekig grondvlak dat bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat gedekt is met gesmoorde muldenpannen pannen. De nokrichting loopt evenwijdig met de straat. In de nok ter hoogte van de linkerzijgevel en de brandmuur is een schoorsteen zichtbaar. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en hebben een gepleisterde plint.

Voorgevel
De voorgevel ter hoogte van het woongedeelte heeft aan beide zijden van de toegang twee vensters waarvan de kozijnen vervangen zijn. De toegang wordt gevormd door een moderne deur en een ongedeeld bovenlicht. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en worden afgesloten met een gekleurde bakstenen segmentboog. Het boogveld is bekleed met hout. De gevel van het woongedeelte wordt afgesloten met een gevellijst met een gekleurd siermetselwerk en een geprofileerde bakgoot.
Het woongedeelte en de stal worden door een penant gescheiden. Het geveldeel ter plaatse van de stal kent vier geledingen die gescheiden zijn door penanten. Direct naast het woongedeelte bevindt zich een toegang met een vernieuwd kozijn met deur en ongedeeld bovenlicht. In de drie overige geledingen bevindt zich een betonnen stalraam met een zesruits roedenverdeling. Aan de onderzijde is en een ventilatieopening zichtbaar en aan de bovenzijde een rollaag. De gevel wordt afgesloten met een geprofileerde bakgoot.

Linker zijgevel (van het woongedeelte)
De linkerzijgevel is ter hoogte van de begane rond gepleisterd. Een ventilatierooster aan de linkerzijde en twee vernieuwde vensters herinneren aan de kelder en de opkamer die niet meer aanwezig zijn. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee ongedeelde vernieuwde vensters. Deze vensters hebben een keramische lekdorpel en een rode strekkenlaag. In de top van de gevel bevindt zich boven een sieranker een rond venster met een waaiervormige roedenverdeling. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel (van de stal) De rechter zijgevel heeft een gepleisterde plint en heeft op de begane grond een toegang met dubbele houten opgeklampte deuren en een toegang met een opgeklampte deur. Links en rechts van de grote toegang bevindt zich een betonnen stalraam met een zesruits roedenverdeling. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich links en recht van een toegang met opgeklampte deur een ijzeren rondboogvormig stalraam met een roedenverdeling. In de top van de gevel bevindt zich een ijzeren rondboogvormig stalraam. De toegangen worden afgesloten met een anderhalf steens brede rode bakstenen korfboog. De ijzeren stalramen hebben een halfsteens rollaag. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Stenen bijgebouw
Aan de achterzijde van de boerderij bevindt zich een eenlaags bijgebouw onder een zadeldak dat haaks op de weg staat en waarvan het dak gedekt is met muldenpannen. De gevels zijn deel gepleisterd en deels is rode baksteen zichtbaar. Dit bijgebouw is vermoedelijk gelijktijdig gebouwd met de boerderij.

  • TERUG