Locatie:President Kennedylaan 71, 4707 AW Roosendaal
CBS Typering: Moeder Gods kerk
Bouwjaar: 1967
Architect: : H & A Thunissen en prof ir. A. van Kranendonk
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr 3946

Omschrijving van het monument

Inleiding
De voormalige parochie Moeder Gods werd opgericht op 25 maart 1965. Na een paar jaar gebruik gemaakt te hebben van een noodkerkje werd op 11 oktober 1967 de kerk aan de President Kennedylaan in gebruik genomen. Het zorggebied omvatte aanvankelijk Kroeven-Noord. Later groeide dit uit tot de wijk Kroeven en Tolberg in haar geheel. De naam van de parochie werd gekozen als herinnering aan het feit dat de Norbertijnen in 1268 in het gebied van Langdonk een kapel bouwden gewijd aan de Moeder Gods.

Algemeen
In de nieuwbouwwijk Kroeven bevindt zich parallel aan de President Kennedylaan tegenover het winkelcentrum een kerk die gebouwd is in 1967 in een organische stijl. De kerk is een getuigenis van de ontwikkelingen in de katholieke kerk in de jaren '60 van de 20e eeuw.
Uit een archieftekening blijkt dat de bouwvergunning voor de kerk verleend is op 26 februari 1966.
Het ontwerp voor de kerk is in opdracht van de parochie Moeder Gods gemaakt door Architectenbureau ir's H & A Thunissen en prof ir. A. van Kranendonk te Den Haag.
De kerk is op het noord-noord-westen (NNW) georiënteerd en staat geheel vrij. Aan de westzijde loopt de President Kennedylaan, aan de oostzijde de Luykenlaan. Aan de noord en zuidzijde is de kerk gescheiden van de openbare weg door een ruim grasveld.
De hoofd bouwmassa heeft een vierkante plattegrond waaraan aanbouwen zijn gebouwd die als nevenruimten van de kerk in gebruik zijn. De kerk is gebouwd met rode baksteen dat wit geschilderd is en heeft een gebogen dak (schaaldak) dat gedekt is met een bitumineuze dakbedekking. De daken van de aanbouwen zijn gedekt met een bitumineuze dakbedekking.
De hoofdtoegang bevindt zich aan de noodzijde en aan de zuidzijde is een klokkentoren opgericht. De aanbouwen zijn aan de achterzijde aangebouwd en sluiten aan op de klokkentoren.

Voor en linker- en rechterzijden
De entree tot de kerk bevindt zich in het afgeschuinde gedeelte van de linker en rechterzijgevel die op het NNW is gericht. Het dak loopt over deze ruimte in een punt oplopend door. De entree en de zijgevels zijn sterk verticaal ontworden door over de gehele hoogte doorlopende glazen panelen tussen houten staanders die op een bakstenen borstwering zijn geplaatst. Achter het glas bevindt zich decoratief glas-in-lood. De gevels nemen in hoogte naar achteren af waar zich een naar het maaiveld aflopende gemetselde muur bevindt. De gevels worden afgesloten met een ruim afgerond dakoverstek.
De uitnodigende entree bestaat uit twee haaks op de zijgevels staande houten toegangsdeuren. Tussen de toegangen is een haaks gevelelement geplaatst. De entree is bereikbaar via een gemetseld portaal en twee gemetselde treden.
Aan de achterzijde loopt het dak op naar de klokkentoren. Deze steek ruim boven het dak uit. Hierin bevindt zich een uurwerk. De toren wordt afgesloten in een u-vorm. Tussen de zijden is een stalen balk bevestigd waarop een kruis staat en waaraan een klok hangt.
Waar het dak aansluit aan de klokkentoren is aan de linkerzijde een decoratief venster geplaatst met glas-in-lood.

Achterzijden
De rechter achterzijde van de kerk is blind en loopt op en sluit aan aan de klokkentoren. Halverwege is een steunbeer aangebouwd waarin een sparing is gehouden om daglicht in de kerk toe te laten.
De linker achterzijde van de kerk is blind en loopt op naar de klokkentoren. Halverwege is aan deze gevel een tweelaagse aanbouw gebouwd.
Deze aanbouw is onder een af- en oplopend lessenaarsdak gebouwd. De gevel aan de Luykenlaan wordt afgesloten met een dakoverstek en in deze gevel zijn enkele smalle hoge vensters. De gevel aan De Kroeven heeft enkele vensters die direct aansluiten onder het dak. Aan de gevel aan de Present Kennedylaan is een éénlaagse aanbouw gebouwd onder een aflopend lessenaarsdak.
Nadien zijn nog enkele aanbouwen gebouwd onder een platdak die de oorspronkelijke opzet van de kerk en haar aanbouwen geen geweld aandoen.
Het interieur is niet onderzocht.

  • TERUG