Locatie:Raadhuisstraat 1, 4701 PK Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis/apotheek
Bouwjaar: 1870; 1911: verbouwd tot apotheek
Architect: J. de Lepper
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 25 oktober 1994
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr 3262

Typering
Een tweelaags, gedeeltelijk onderkelderd winkel-woonhuis op de hoek van de Raadhuisstraat en de Kerkstraat, in beide straten staan de gevels in de historische rooilijn.
De gevel aan de Raadhuisstraat heeft drie vensterassen en wordt beëindigd als lijstgevel, waarboven een schilddak.
De lange gevel aan de Kerkstraat heeft negen vensterassen; bij de dakvoet van het zadeldak een overhangende, zinken goot, alle dakvlakken zijn gedekt met rode Hollandse pannen.
De gevel aan de tuinzijde wordt beëindigd als topgevel.

Historische omschrijving
Uit een tekening van ca. 1780 blijkt, dat reeds in de 17e eeuw op deze plaats bij de kerk een éénlaags woonhuis met zadeldak stond. Omstreeks 1800 is het woonhuis met één bouwlaag verhoogd. In 1823 was het perceel over dezelfde oppervlakte bebouwd als nu het geval is.
Omstreeks 1870 was in het pand een café gevestigd: "Het Huis van Negotie".
In 1911 werd het pand door architect Joseph de Lepper voor J. Steijns verbouwd tot apotheek met bovenwoning, daarna is het winkelfront nog meerdere malen veranderd.
Het achterhuis aan de Kerkstraat, tot dan toe éénlaags, werd verbouwd en opgetrokken tot de huidige dakhoogte; na de oorlog zijn de woonverdieping en de apotheek nogmaals verbouwd en zijn de geveldekoraties, zoals de raamomlijstingen, verwijderd.
De kleine kelder onder het voorhuis dateert uit de 17e eeuwse fase van het huis, de kap van het voorhuis heeft grenenhouten spanten uit ca. 1800.
De gehele begane grond is nu in gebruik als apotheek en magazijnruimte, de bovenverdiepingen worden niet meer bewoond, maar dienen als kantoor- en opslagruimte.

Omschrijving exterieur

Voorgevel aan de Raadhuisstraat.
Op de begane grond, over nagenoeg de volle breedte van het pand, een later geplaatste, bronskleurige aluminium winkelpui met een verdiepte portiek en een bovenlicht waarin een apotheeksymbool in glas-in-lood (vijzel met slang).
Tot aan de onderkant van de pui de oorspronkelijk aanwezige, geprofileerde, hardstenen plint die wit geschilderd is, waarin enkele roosters voor ventilatie van de kelderruimte.
In de portiek een hardstenen stoeptrede.
Op de verdieping, symmetrisch geplaatst, drie vensters met stolpramen en een bovenlicht bezet met glas-in-lood.
De kozijnen zijn voorin de muur geplaatst met in de kleine neggekant een profiellat, zowel kozijnhout als raamhout zijn wit geschilderd.
Onder de vensters een eenvoudige, overstekende dorpel.
De gevelbeëindiging wordt gevormd door een gestucadoord fries, met aan de onderzijde een eenvoudige profilering en aan de bovenzijde de ruim overstekende geprofileerde gootlijst.
Het metselwerk van de gevels is gepleisterd en wit geschilderd.

Zijgevel aan de Kerkstraat
De muurvlakken van deze plm. 25 m1 lange gevel zijn eveneens gestucadoord en wit geschilderd, deze gevel heeft geen plint en geen kroonlijst zoals de voorgevel.
In de gevel op de begane grond: zeven vensterassen, ook op de verdieping zeven vensterassen, op één na verspringen deze allen t.o.v. de vensterassen op de begane grond.
In de derde vensteras (begane grond) bevindt zich de toegangsdeur naar het woonhuisgedeelte, vóór de deur een hardstenen stoeptrede. De deur heeft een smeedijzeren rooster met vlechtmotief voor het bovenpaneel en een bovenlicht dat met glas-in-lood is bezet.
De deurstijlen en het houten kalf zijn eenvoudig geprofileerd.
Alle vensters hebben houten schuiframen met roedeverdeling en een bovenlicht met glas-in-lood beglazing. Ook hier zijn de brede houten kozijnen voorin de muur geplaatst met een geprofileerde lat in de neggekant.
De twee vensters op de begane grond, links van de toegangsdeur, hebben houten rolluiken, boven de vensters een houten rolluikkast met geprofileerde zijschotten.
Sommige vensters hebben nog de oorspronkelijke houten waterslagdorpels, deze zijn echter later omtimmerd.
Op het zadeldak, gedekt met rode pannen, drie gemetselde schoorstenen.
De zinken bakgoot is bevestigd tegen een overstekende, geschilderde muurplaat.
De bij het pand behorende tuin is van de straat gescheiden door een gemetselde muur, afgedekt met een ezelsrug.

Achtergevel aan de tuinzijde.
De gevel boven de lage achteraanbouw is wit geschilderd en heeft in de topgevel een zelfde venstertype als dat in de zijgevel.
Links in de achtergevel ter plaats van de bordessen in het trappehuis twee boven elkaar geplaatste vensters, het bovenste uitgevoerd als het venster in de topgevel, het onderste, afwijkend van deze vorm, heeft een houten lateibalk en boven en onder inzetramen met afgeronde hoeken en een beglazing met fraaie, gezandstraalde decoraties.
Het raam op de eerste verdieping is voorzien van houten luiken.
In het gevelwerk zijn de gordingen en de zolderbalklaag verankerd met smeedijzeren schootankers.

Redengevende omschrijving
Het pand maakt deel uit van de historisch gegroeide stadsstructuur, het heeft een oude bouwkern en is daardoor zowel bouwhistorisch als beeldbepalend van belang.

  • TERUG