Locatie:Raadhuisstraat 5, 4701 PK Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis/winkel
Bouwjaar: 1870
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 15 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr 7602

Typering
Het betreft een twee-en een halflaags pand van drie traveeŽn in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel en een schilddak met grijze en roodgrijze opnieuw verbeterde Hollandse pannen.

Historische omschrijving
De gevel van het pand is rond 1870 opgetrokken. De verhoudingen van de kap en de interspatiŽring van de vensters maken het bestaan van een veel oudere kern zeer aannemelijk. Het winkel-woonhuis heeft in de loop van de tijd diverse verbouwingen doorstaan. Ingrijpend was het uitbreken en vernieuwen van de winkelpui rond 1970, hetgeen afbreuk deed aan het pand.

Omschrijving exterieur
De gehele pui is vernieuwd en uitgebroken. Aan de rechterzijde treft men een toegangspoortje met een wit geschilderde klampdeur. De zijgevels zijn opgetrokken uit bruine handvorm baksteen en hebben rechte schietankers.
De gevel boven de pui is grauwwit gepleisterd en heeft een grof gegranolde borstwering. Boven de waterlijst annex dorpels bevinden zich de witgeschilderde openslaande vensters met bovenlicht en ronde schouders.
Vanaf de tandlijst van de poort op Raadhuisstraat nummer 3 is de gevel voorzien van hoeklisenen.
De mezzaninovensters hebben rechte dorpels.
Het fries is voorzien van een profielrand, een tandlijst en daarboven een uitkragende witte houten gootlijst.
Het pand verkeert in redelijke tot goede staat.

Redengevende omschrijving
De waarde van dit pand is vooral gelegen in de oude kern (middeleeuws/17e eeuws). Het pand maakt deel uit van een gave historische structuur.

Kadastrale aanduiding met bijbehorende kadastrale tenaamstelling

  • TERUG