Locatie:Raadhuisstraat 10, 4701 PR Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis/winkel
Bouwjaar: 1905
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 15 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr 7602

Typering
Het betreft een drielaags pand van vier traveeŽn, in de gevelwand, deels voorzien van een lijstgevel en een dakschild met nieuwe zwarte dakbedekking, verder een plat dak.

Historische omschrijving
Het pand is rond 1905 gebouwd als winkel-woonhuis. Nadat in de loop van de tijd diverse decoratieve elementen verdwenen en de onderpui werd uitgebroken en vernieuwd, hebben de eigenaar en nieuwe gebruiker het pand in 1991 in aangepaste stijl teruggebracht. De asbestleien zijn toen ook vervangen door de huidige dakbedekking. Het pand heeft nog steeds zowel een woon als winkelfunctie.

Omschrijving exterieur

Boven de lage gebosseerde hardstenen plint bevinden zich grote hoge winkelruiten met mahoniekleurig geverniste kozijnen. Deze kozijnen zijn van gebogen bovenroeden voorzien.
Het entreegedeelte met de in stijl vernieuwde deur met koperen festoen bevindt zich in een breed portiek. Het portiek is nieuw voorzien van oude vierkante tegels uit ca. 1900 in rood, zwart en geel. De tegels zijn voorzien van een voorstelling van een vos, verstrikt in gestileerd eikeloof.
Op de begane grond bevinden zich penanten. De rechterpenant, welke nog oorspronkelijk is, is van hardsteen met in het kopstuk cirkels en uitgekerfde vierkanten, verder streepdecoratie.
De linker- en middenpenant en de borstwering zijn donkergrijs gepleisterd. De pui wordt over de gehele lengte gedragen door een zwarte brede stalen latei. Hierin bevinden zich goudkleurige rozetten.
Ter hoogte van de onderdorpels bij de vensters van de eerste en tweede verdieping zijn hardstenen speklagen aangebracht. De rest van de gevel is uitgevoerd in oranjerode verblendsteen met donkergrijze iets verdiepte voeg.
De gevel is bovendien geleed door kleine verspringingen. De rechterpenant, doorlopend in de baksteen en de linkertravee risaleren een halve steen. De drie rechter traveeŽn zijn symmetrisch opgezet rondom de topgevel. De vensterinvulling van de topgevel springt een halve steen in.
De vensterkozijnen op de bovenste verdiepingen zijn alle wit geschilderd.
Op de eerste etage zijn de twee linker en het rechterraam openslaand en voorzien van een gefacetteerd lila tienruits bovenlicht. Op het kruispunt is een klein diamantkopje aangebracht. De vensters worden afgesloten door een stalen latei met rozetten, die net als de smalle borstwering er boven verdiept in het muurwerk valt. De borstwering is in visgraatpatroon gemetseld rondom een overhoeks geplaatst diamantkopje. De vensters van de topgeveltravee zijn alle breder. Dit venster, in drieŽn gedeeld, heeft naast het beschreven kozijn nog twee smallere zijpanelen met elk een zesruits bovenlicht.
De vensters van de tweede etage zijn vergelijkbaar, maar hebben een getoogde bovenzijde en een decoratief Art Nouveau smeedijzeren raamhekje. Het venster van de topgeveltravee is geheel rond en is tot halverwege afgezet met hardsteen.
De ver uitkragende houten gootlijst rust op bewerkte klosjes die deel uitmaken van het fries. De klosjes zijn voorzien van snijwerk waaronder diamantkopjes, het fries van siermetselwerk.
In de gebogen topgevel bevindt zich een breed getoogd venster. In het dakvlak is boven de linker travee een gebogen dakkapel met venster in roedenverdeling uitgespaard.
De bovenverdieping van de gevel is recent uitgerust met smeedijzeren gekrulde houders voor lichtbakken.

Redengevende omschrijving
Het pand is een goed en gaaf voorbeeld van een groot en breed winkelpand in de stijl van de Art Nouveau en vormt een onderdeel van een gave historische structuur.

  • TERUG