Locatie:Raadhuisstraat 11, 4701 PK Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis/winkel
Bouwjaar: 1905
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21 juli 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr 493

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Raadhuisstraat sluit direct aan op de Markt en verbindt het voormalige gehucht Burgerhout middels de Burgerhoutsestraat met het centrum. De Raadhuisstraat is thans in hoofdzaak een straat met voorname woningen en winkels met bovenwoningen. Het merendeel van de (oudere) panden is gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw. De Raadhuisstraat wordt gekenmerkt door een rijweg met aan beide zijden een stoep waaraan tweelaagse bebouwing grenst. De nokrichtingen van de bebouwing wisselen zich af door haaks of evenwijdig aan de staat te zijn gelegen.
Tussen de bebouwing zijn incidenteel smalle steegjes zichtbaar die toegang geven tot het achterterrein. Op de achterterreinen zijn/waren gebouwen van industriŽle aard gevestigd.
Het gedeeltelijk onderkelderde pand Raadhuisstraat 11 staat op een diep grondvlak dat aan de straatzijde afgeschuind is waardoor dit met het pand Raadhuisstraat 9 een knik in de straat vormt. Het pand is aan beide zijden ingeklemd tussen de naast liggende panden.
De bouwmassa bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolder onder een zadeldak dat met rode verbeterde Hollandse pannen is gedekt en waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De pui in de voorgevel is gebouwd onder invloed van de Jugendstil architectuur.

Voorgevel:
De twee vensterassen brede voorgevel is gebouwd van rode baksteen in kruisverband en verlevendigd met gepleisterde vensteromlijstingen, speklagen en lisenen.
Op de begane grond bevindt zich een gevelbrede houten winkelpui met een hardstenen borstwering. Centraal bevindt zich de entree die gevormd wordt door een portiek met een hardstenen vloer en twee afgeronde hoeken met glas.
Voor de toegangsdeur bevindt zich een decoratieve granieten vloer. Aan weerszijde van de entree bevindt zich een etalageraam en aan beide zijden van de pui bevindt zich een penant van metselwerk. Deze penanten hebben een hardstenen borstwering met een geprofileerde plint met gedecoreerd element. Aan de bovenzijde bevindt zich een gedecoreerd element.
Aan de bovenzijde wordt de pui afgesloten met een recent geplaatste plaat en een hardstenen cordonlijst die bij de vensters dienst doet als lekdorpel.
Op de verdieping bevinden zich twee T-vensters met een ongedeeld bovenlicht in een getoogde gevelopening. De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met een geprofileerde architraaf, een gepleisterde fries en een geprofileerde bakgoot.
In het dakvlak boven deze gevel is een nieuwe dakkapel geplaatst met twee ongedeelde stolpramen.

Linker zijgevel
De linker gevel wordt ingenomen door het belendende pand.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel wordt ingenomen door het belendende pand.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG