Locatie:Raadhuisstraat 51-53, 4701 PM Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1865
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 20 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr 2022-2023

Typering
Het betreft een tweelaags dubbelpand van elk drie traveeën in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel met een zadeldak evenwijdig aan de straat. Het pand nr. 51 is onlangs gedeeltelijk gedekt met rode opnieuw verbeterde hollandse pannen.

Historische omschrijving
Het pand is rond 1865 opgetrokken als dubbel woonhuis, maar bezit waarschijnlijk een oudere kern. Het rechtergedeelte (nummer 53) is in tegenstelling tot nummer 51 niet meer gepleisterd en bij verbouwingen tussen 1950 en 1970 aanzienlijk versoberd. De panden huisvesten tegenwoordig een praktijkruimte en een winkel.

Omschrijving exterieur
De lage hardstenen plint met eindprofilering wordt ter linkerzijde onderbroken voor de paneeldeur. De witgeschilderde deur heeft in het onderpaneel twee staande diamantkopvormige kussens en een koperen brievenbus annex duwstang. Aan weerskanten is een margrietvorm in reliŽf, het geheel wordt omlijst door een profielrand.
In het bovenpaneel bevinden zich twee vensters met siersmeedwerk van bloemknoppen en spijltjes, daarboven twee diamantkopkussens. Boven de deur bevindt zich een hoog getoogd bovenlicht dat grotendeels is voorzien van een gepleisterde rand en een kuif met een blad- en bloemmotief.
De gevel is verder geblokt gepleisterd en crŽmekleurig geschilderd. De linkergevel, zichtbaar omdat het huis half vrijstaat, is opgetrokken uit bruingele handvorm baksteen en is voorzien van rechte muurankers.
De toegang wordt gevormd door een brede bakstenen poort van ijsselsteen met korfboog en ezelsrug.
Onder de hardstenen vensterdorpels is een vlak stucwerk aangebracht met sierprofiel aan de onderzijde. De kozijnen van de getoogde schuifvensters zijn witgeschilderd en zijn rond het bovenlicht voorzien van een gepleisterde rand en een kuif met blad- en bloemmotief. Iets boven de wisseldorpels buigt de pleisterrand om en vormt zo een horizontale decoratieve verbinding tussen de bovenlichten.
Op de verdieping bevinden zich getoogde T-vensters. De omlijsting en decoratie is identiek aan die van de vensters op de begane grond.
Boven het vlakke fries met profielrand aan de onderzijde bevindt zich een tandlijst en een uitkragende gootlijst op klosjes.
Dit fries en de gootlijst bevinden zich ook boven het pand op nummer 53.
De begane grond van dit pand is evenwel uitgebroken; op de verdieping bevinden zich getoogde schuifvensters.
Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving
Het pand is een gaaf en goed voorbeeld van een pand van gemiddelde hoogte en dubbele breedte in Eclectische stijl. Met de gave belendende bakstenen poort en het pand op nummer 49 maakt het deel uit van de stedebouwkundige structuur.

  • TERUG