Locatie:Raadhuisstraat 59, 4701 PM Roosendaal
CBS Typering: Paardestal (achterbebouwing)
Bouwjaar: 1870
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 14 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr 4371

Typering
Het betreft een vrijstaand eenlaags object met vier bij vijf traveeën met lijstgevel onder zadeldak met zwarte oud-hollandse pannen, gebouwd op het terrein achter het pand nummer 57.

Historische omschrijving
Het gebouw is oorspronkelijk opgetrokken als paardestal voor de Belgische consul Th. P. Tiebackx. De bouw is te dateren rond 1870, de architect is onbekend. Een eerste verbouwing heeft vermoedelijk rond 1900 plaatsgevonden.
De school voor expressie is in dit pand van start gegaan. Na verbouwing van het interieur en het veranderen van deur in raampartijen is het gebouw in gebruik genomen als kantoor ten behoeve van de Rolstoelcentrale. Bij deze verbouwing, die in 1980 heeft plaatsgevonden, is er een lage extra uitbouw toegevoegd als entree.

Omschrijving exterieur
De gevel is opgetrokken in klein formaat gele handvorm baksteen en platvol gevoegd.
In de lange zijde die naar de straat is gericht bevindt zich een nieuwe lage uitbouw als entree. Bij die uitbouw zijn resten zichtbaar van een stalen latei met bloemrozetten boven een dichtgemetseld raam. Er zijn rondboog- en segmentboogvensters met wit geschilderd kozijnwerk. Een deel daarvan heeft nog de hardstenen vensterdorpels met klosjes aan weerskanten. De bovenlichten zijn onderverdeeld door één verticale en twee diagonale roeden.
Iets boven de bovenlichten bevindt zich een uitgemetselde sierrand van bruinrode baksteen en horizontale lijst ter hoogte van de wisseldorpel. In de zichtbare korte gevel is, in de derde travee van links, een loze boogommetseling hieronder bevindt zich een vierkante hardstenen gevelsteen. In reliëf zijn hier, tussen vier diamantkopjes op de hoekpunten zijn de verstrengelde initialen S en T uitgehakt in een sierverwerking. Deze letters staan in ieder geval niet voor de naam van de Belgische consul, want die heette Theodorus Petrus Tiebackx.
De vensters aan de korte achtergevel zijn dichtgemetseld. Boven de vensters bevinden zich rechte schietankers. Op de zolderetage is een rond ijzeren margrietraam geplaatst. Onder de gootlijst bevinden zich geknikte muurankers.
Onder de rechte gootlijst, die uitkraagt aan de korte zijden en daar ondersteund wordt door de geprofileerde einden van de gordingen, is een rondboogfries gemetseld. Het fries is aan de korte gevels uitgewerkt als klimmend rondboogfries. De boog zelf is in rode baksteen uitgevoerd, met daar onder een zwart eindblokje rustend op een overhoeks geplaatst rood blokje.
Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving
Het oorspronkelijk als paardestal gebouwde object is een goed en gaaf voorbeeld van achterbebouwing met Neo-Romaanse stijlelementen.

  • TERUG