Locatie:Raadhuisstraat 62-64, 4701 PV Roosendaal
CBS Typering: Winkel-woonhuis
Bouwjaar: 1931
Architect: Van Overveld en Vervaat
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr 4843

Beschrijving

Algemeen
De Raadhuisstraat sluit direct aan op de Markt en verbindt het voormalige gehucht Burgerhout middels de Burgerhoutsestraat met het centrum. De Raadhuisstraat is thans in hoofdzaak een straat met voorname woningen en winkels met bovenwoningen. Het merendeel van de (oudere) panden is gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw. De Raadhuisstraat wordt gekenmerkt door een rijweg met aan beide zijden een stoep waaraan tweelaagse bebouwing grenst. De nokrichtingen van de bebouwing wisselen zich af door haaks of evenwijdig aan de staat te zijn gelegen. Tussen de bebouwing zijn incidenteel smalle steegjes zichtbaar die toegang geven tot het achterterrein. Op de achterterreinen zijn/waren gebouwen van industriële aard gevestigd.

De voorgevel van Raadhuisstraat 62 is rond 1931 naar een ontwerp van de architecten Van Overveld en Vervaat gebouwd in een Expressionistische stijl waarbij een gedeelte van de oudere funderingen en de linker zijmuur in de nieuwbouw zijn verwerkt. Het pand staat op een diep, rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond, een verdieping en een zolder onder een kap met plat waarvan de steile delen met bitumineuze dakbedekking zijn gedekt. De begane grond is in gebruik als winkel, de verdiepingen hadden oorspronkelijk een functie als woning.
In het oorspronkelijke ontwerp uit 1931 heeft gevel op de verdieping een brede pui, en een tweeledig zolderlicht. Of de huidige situatie ná 1931 is gerealiseerd of dat er misschien een wijziging in het bouwplan heeft plaatsgevonden is bij het inzien van het bouwdossier niet aan het licht gekomen.

Voorgevel:
De vier gevelassen brede voorgevel is boven de bepleisterde winkelpui met ijsselsteen in Noords verband gemetseld. Het iets terugliggende voegwerk, dat zorgt voor een fraaie schaduwwerking, is oorspronkelijk. De drielaags gevel heeft een sterk verticaal karakter door het geaccentueerde middendeel dat over de verdiepingen loopt. Dit middendeel bestaat uit drie verticale banden van strekken, gemetseld met een contrasterende, donkere baksteen. Het horizontale lijnenspel van de voorgevel wordt benadrukt door het fraaie, centraal in de pui gelegen bovenlicht, de doorlopende betonnen tussendorpels van de verdiepingsvensters, de uitstekende rollagen, en het iets terugliggende gevelvlak bij de zoldervensters. De gevel wordt door rollagen afgesloten.
Op de begane grond bevindt zich een oorspronkelijke etalage met een kenmerkende afgeronde hoek en de ontsluiting van de bovenwoning in een portiek. Centraal in de pui gelegen, boven de etalage en het portiek, is een bovenlicht dat aan beide zijden wordt beëindigd met een lantaarn op een gestuukte console. Het bovenlicht heeft een zeer rijke glas-in-lood vulling waarin de naam van de eerste winkel in vermeld staat: P. Buys & Zn. Het portiek is afgewerkt met een voor de bouwtijd kenmerkende tegelvloer met zwarte, witte en rode tegels. Ook de wandafwerking van het portiek is kenmerkend te noemen. Deze bestaat uit een crèmekleurig tegeltableau van schildpadtegels met een omlijsting van mintgroene tegels. De tegels op de hoeken van het tableau zijn voorzien van een zwart/bruine decoratie die zo een eenheid vormen met het zeer fraaie glas-in-lood in de bovenlichten, en de zijlichten van de voordeur. De winkeldeur is voorzien van een sobere, maar representatieve glas-in-lood vulling.
Op de verdieping bevinden zich vier oorspronkelijke vensters onder doorlopende rollagen. Deze vensters hebben een ongedeeld onderraam en een bovenraam met glas-in-loodvulling boven de betonnen tussendorpel. Ter hoogte van de zolder zijn twee uit de bouwtijd daterende, tweeledige vensters onder een rollaag aanwezig.

Linkerzijgevel
Van de tweelaags linkerzijgevel gaat de begane grond schuil achter een poort. Voor zover zichtbaar is de gevel volledig bepleisterd. De gevel wordt met een bakgoot beëindigd. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich bij de achtergevel één T-venster met openslaande raamvleugels.

  • TERUG