Locatie:Raadhuisstraat 63, 4701 PV Roosendaal
CBS Typering: Herenhuis
Bouwjaar: 1913
Architect: A.J. de Bruijn
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 14 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr 4508

Typering
Het betreft een tweelaags hoekpand van vijf traveeŽn in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel met een zadeldak evenwijdig aan de voorgevel met in 1990 vernieuwde leien.

Historische omschrijving
Het pand is in 1913 in opdracht van de Belgische consul Th. P. Tiebackx gebouwd als herenhuis naar een ontwerp van architect A.J. de Bruijn.
In 1942 is de rechterzijgevel nieuw opgetrokken; door de aanleg van de Binnensingel (thans Burgemeester Prinsensingel geheten) is het pand in 1941 een hoekpand geworden.
Uit 1950 dateert de tweelaagse aanbouw met zadeldak en verbeterde hollandse pannen.
Het pand is in gebruik als woonhuis en kantoor van een notaris.

Omschrijving exterieur
De hardstenen plint met afgeschuinde bovenzijde wordt onderbroken door vier ronde roostertjes met gietijzeren traliewerk en door het portiek van de centraal geplaatste deur. Rechts van de deur is een uitsparing voor een schoenenschraper met een ijzeren stang. De rest van de gevel is opgetrokken in machinale baksteen met verdiepte voeg. De kleur hiervan is tot drie lagen boven de dorpels grijs, een kleur die verder ter decoratie wordt gebruikt. De rest van de gevel is verblendsteen in een oranjerode tint.
Het portiek heeft een hardstenen omlijsting met afschuiningen, tussen- en eindblokjes met cirkeldecoratie.
De geverniste vleugeldeur is te bereiken via twee treden. De deur is voorzien van twee brievenbussen en duwstangen en van cirkel met doorgetrokken streepdecoratie. Het bovenpaneel is voorzien van gefacetteerde ruitjes. Links van de deur bevindt zich een ijzeren trekbel. Het bovenlicht van de deur is onderverdeeld met drie roeden en heeft een glas-in-loodpaneel.
De witgeschilderde schuifvensters hebben hardstenen dorpels met klosjes en zijn geplaatst onder segmentbogen. Evenals de speklaag bij de bovendorpels zijn de sluitsteen en de afsluitende koppenlaag van grijze baksteen.
De middenas van de gevel wordt verder geaccentueerd door de bewerkte erker met afgeschuinde zijden. De hardstenen bodemplaat met cassetten gaat over in een schuin deel met langwerpige uitsparingen en bloemmotieven met palmetachtige vorm op de hoeken. Boven de hardstenen lijst met uitkragende hoekdecoratie en eindlijst bevinden zich drie stucpanelen in zandsteenkleur. Het zijn bloemmotieven in vaas en zweepslagbelijning. De schuifvensters met glas-in-lood in de bovenlichten zijn gevat tussen smalle geverniste houten kolommen, die zijn bewerkt en gesneden. Het lessenaardak van de erker is voorzien van leitjes.
Onder de hardstenen dorpels van de schuifvensters op de eerste etage is een muizetandlijst en een koppenlaag van grijze baksteen gemetseld. Ook deze ramen zijn onder een segmentboog met grijze baksteen aanzet- en sluitsteen geplaatst, maar deze hebben een rechte bovenzijde als strek.
Het iets risalerende fries begint met een afgeschuinde profiellaag. Het fries is gemetseld in meandervorm met centraal in de motieven een wit blokje. De witgeschilderde uitkragende houten gootlijst is voorzien van een tandlijst en houten gootklossen als consoles.
Boven de erker bevindt zich een hoog opgemetselde dakkapel met plat dak in het dakvlak. Dit platte dak is in ieder geval pas na 1942 gerealiseerd; voor die periode was de dakkapel geornamenteerd. Tussen twee vooruitspringende penanten bevindt zich het openslaande venster met roedenverdeling in het bovenlicht onder een segmentboog. Aan weerszijden van deze dakkapel zijn twee lage dakkapellen, elk voorzien van drie gekoppelde vierruits vensters.
De rechterzijgevel van het pand is opgetrokken in roodbruine baksteen met geblokt gemetselde hoeken die het oude pand markeren. Rechts daarvan is een tweelaags gedeelte met een tamelijk hoge smalle schoorsteen met gekruld sieranker.
Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving
Het is een gaaf en markant voorbeeld van een breed en hoog hoekpand met stijlelementen van Neo-Renaissance en Jugendstil.

TERUG