Locatie:Sint Josephstraat 2, 4703 CW Roosendaal
CBS Typering: Kerkelijk gebouw, Pastorie
Bouwjaar: 1923-24
Architect: Jac Hurks, Marinus Vergouwen
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 25-10-1994
Kadastrale aanduiding: Gemeente Roosendaal, sectie C, Nr. 9260

Typering
Een nagenoeg vrijstaande, tweelaagse pastorie met een samengesteld schild- en zadeldak gedekt met rode verbeterde Hollandse dakpannen. Aan de rechtergevel een eenlaagse uitbouw onder plat dak uit de bouwtijd. De linkerzijgevel heeft door een lage aanbouw verbinding met de kerk.

Historische omschrijving
De pastorie is in 1923-1924 gebouwd bij de ernaast gelegen St.Joseph kerk uit hetzelfde bouwjaar. Het ontwerp was van de architecten Jac. Hurks en W. Vergouwen. In 1966 is de pastorie gerestaureerd, het exterieur is gaaf en het gehele gebouw heeft zijn oorspronkelijke functie behouden.

Omschrijving exterieur
Het pand is gemetseld in machinaal gevormde bruine baksteen en heeft een bakstenen plint met afschuining. De voorgevel heeft links drie raamtraveen en rechts een brede risaliet met erker en topgevel.
Op de begane grond, links twee vijftienruits schuifvensters met wit geschilderde kozijnen en een bakstenen waterslag, aan de rechterkant van de voorgevel een risalerend deel waarin een geverniste voordeur onder een betonnen luifel, daarboven een driedelig bovenlicht.
De luifel rust aan de linkerkant op een bakstenen kolom, de rechterkant van de luifel vindt steun in het risalerend deel van de gevel. De borstweringen zijn gemetseld in siermetselwerk, in de vensterassen op de verdieping aan de linkerzijde drie vijf
tienruits vensters. Een uitgemetselde koppenlaag is de onderkant van een fries in metselwerk, daarboven een ver uitkragende witte houten gootlijst. In het dakvlak twee brede tweelicht-dakkapellen in metselwerk, daarboven een plat dak.
Het topgeveldeel aan de rechterkant van de voorgevel heeft een gemetselde erker met afgeschuinde zijkanten, met aan de voorzijde een vijftienruits schuifvenster, in de zijkanten tienruits schuifvensters. Boven de erker een balkon met gemetselde borstwering waarin langwerpige sparingen. De balkondeur heeft sierroeden, aan weerskanten van de balkondeur zijn schuifvensters.
In het midden vam de verbreed gemetselde topgevel een breed venster met twee achtruits openslaande ramen, het venster wordt door gemetselde penanten gescheiden van twee flankerende vensters met een achtruits raam.
Boven in de topgevel is in siermetselwerk een langgerekte kruisvorm verwerkt. Achter de topgevel een lange dwarskap (zadeldak), in het midden doorbroken door een risaliet met een klein schilddak, voorzien van een bolpiron. Op de eindnokken gemetselde schoorstenen met een afdekplaat. In de zijgevels vijftienruits schuifvensters, smaller van vorm maar met afwerking en decoratie als in de voorgevel.

Omschrijving interieur
In de hal bij de voordeur en in de gangen zijn de vloeren betegeld met krakelingtegels, de randpatronen en middenruiten van licht- en donkergrijze, zwarte en donkergroene tegels.
De gangwanden hebben een betegelde lambrizering van gouden, groene en lila tegels met banden van zwarte en gewolkte tegels. De stucwerk plafonds in een strak patroon met cassetten.

Redengevende omschrijving
De gave pastorie is van belang vanwege de ligging naast de bijbehorende kerk.

  • TERUG