Locatie:Stationsstraat 18, 4701 NB Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1910, 1950 aanbouw
Architect: A.J. de Bruijn, Jac. Hurks,
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 27 januari 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie A, Nr 3873

Omschrijving van het monument
Het gebied rond het station aan de rand van de oude stad Roosendaal is van grote betekenis geweest voor de functionele ontwikkeling van Roosendaal als grensstation. Het gebied wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van verschillende rijks- en gemeentelijke monumenten, de homogeniteit en de gaafheid van de bebouwing. In het gebied komen diverse architectuurstromingen voor: de Amsterdamse school, de Art Nouveau en de Neorenaissance. De Stationsstraat kent deels voorname vrijstaande woonhuizen die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd en aaneengesloten bebouwing. De Stationsstraat, voorheen Oude Vughtstraat genaamd, is in circa 1854 aangelegd om de Markt te verbinden met het toenmalige Stationsplein. Het toenmalige Stationsplein is later het Oranjeplein genoemd en staat thans als Stationsstraat bekend. Rond 1904 is de Stationsstraat verlengd langs het spoor in de richting van het nieuwe Stationsplein (het huidige). Het weggetje langs de huizen volgt het tracé van de "Oude Vught", een straat die aan de andere kant van het spoor "Industriestraat" is gaan heten. Door deze aanpassingen is ter plaatse van de huisnummers 1 t/m 18 een driehoekvormige open ruimte met een parkaanleg ontstaan. De bebouwing aan dit deel van de Stationsstraat wordt door een rijbaan met een stoep ontsloten. In het zuiden grenst deze ruimte aan de Vughtstraat. Ten westen van de straat bevindt zich het spoorwegemplacement.

Het woonhuis aan de Stationsstraat 18 ligt met de voorgevel direct aan de stoep. Aan de linkerzijde grenst het aan een open ruimte en aan de rechterzijde is een éénlaagse aanbouw gebouwd. Het woonhuis Stationsstraat 18 is in 1910 gebouwd in opdracht van de heer J. Tierolff te Roosendaal naar een ontwerp van architect A.J. de Bruijn te Roosendaal. De éénlaagse aanbouw aan de rechterzijde is in 1950 gebouwd naar een ontwerp van Jac. Hurks, architect te Roosendaal. Beide panden maken onderdeel uit de ter plaatse gevestigde glashandel Tierolff. De overige bebouwing achter de panden is niet beschermenswaardig.

Woonhuis
Het woonhuis is gebouwd met rode baksteen in kruisverband en heeft een hardstenen plint. Rechts naast de voordeur is een schoenschraper zichtbaar. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en een gedecoreerde latei waarboven zich een segmentboog bevindt. Het boogveld is gevuld met baksteen. Het woonhuis bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak met dakschilden die gedekt zijn met bitumineuze dakbedekking. In het dakvlak boven de voorgevel is een dakkapel geplaatst.

Voorgevel
De hoofdtoegang tot het woonhuis op de begane grond bevindt zich in een ondiep portiek en is bereikbaar via drie hardstenen treden. Rechts van de portiek bevinden zich twee vensters die kunnen worden geblindeerd met rolluiken. De toegang wordt gevormd door een toegangsdeur met en bovenlicht met drie verticale roeden. Ter hoogte van de verdieping bevinden drie vensters. Alle vensters zijn recent vernieuwd. Links van de hoofdtoegang bevindt zich in een terugliggend gevelvlak een tweede toegang. Deze werd in het verleden door bedienden gebruikt. Deze toegang wordt gevormd door een deur met een twaalfruits bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met gepleisterde fries en een bakgoot op gedecoreerde consoles en klossen.

Linker zijgevel
De linker zijgevel is blind en wordt afgesloten met een boeiboord.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel wordt op de begane grond ingenomen door de éénlaagse aanbouw. Hierboven is de gevel blind. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. De gevel wordt afgesloten met een boeiboord.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Gevel éénlaagse aanbouw De gevel van de éénlaagse aanbouw is ontworpen door Jac. Hurks, architect te Roosendaal onder invloed van het Traditionalisme (Delftse School). Deze gevel is gebouwd van rode baksteen in Vlaams verband. De plint, de omlijsting van de gevelopeningen en de gevelafsluiting zijn uitgevoerd in hardsteen. Het venster wordt gevormd door een stalen raam met een achtruits verdeling. De toegang heeft getoogde deuren met hardstenen penanten en een gedecoreerd opzetstuk.

  • TERUG