Locatie:Stationsstraat 19, 4701 NB Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis-kantoor
Bouwjaar: 1911
Architect: F.B. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 25 oktober 1994
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie A, Nr 2145

Typering
Een vrijstaand tweelaags pand van drie traveeën, de linker travee heeft een lijstgevel en het rechter, risalerend gedeelte heeft twee traveeŽn en een topgevel. De lijstgevel heeft een zadeldak gedekt met kunstleien en de topgevel een zadeldak met pannen. Het achtergedeelte van het diepe pand heeft een plat dak. De voorgevel van het pand ligt in de straatwand.

Historische omschrijving
Het pand is in 1911 gebouwd als woonhuis met kantoorruimte voor een veehandelaar. De architect is F.B. Sturm.
De vensters zijn in de loop van de tijd vereenvoudigd en de dakbedekking is vernieuwd. Het pand heeft nog steeds een woonfunctie.

Omschrijving exterieur
De gevelindeling van het lijst- en het topgevelgedeelte wordt extra geaccentueerd door een smalle verdiepte band. Zo'n verdiepte band treft men ook aan op de hoeken van het pand.
Boven de plint is de gevel uitgevoerd in roodbruine machinale baksteen met een lichtgrijze, platvolle voeg. De plint is opgebouwd van hardstenen platen onderbroken door twee ronde roostertjes met een schoenenschraper. Boven de plint een waterlijst die overgaat in een dorpel voor de schuifvensters. Boven de waterlijst is nog een smalle hardstenen band geplaatst.> De plint wordt in de linker travee onderbroken voor het portiek met de donkere houten paneeldeur, die bereikbaar is via twee hardstenen treden. De deur heeft in het onderpaneel verdiepte, strak gestileerde bloem- en streepmotieven. In het bovenpaneel van de deur bevinden zich kussens en ruitjes met sierroedenverdeling, het bovenlicht heeft een eenvoudig glas-in-loodraam. Boven het portiek, evenals boven de vensters en de balkondeuren op de eerste verdieping een hardstenen latei met verdiepte horizontale streepmotieven. In de borstwering van het schuifvenster boven de deur een voorstelling in sgraffitto-techniek. Het is een voorstelling in gele, groene en bruine tinten van twee omcirkelde runderkoppen met daartussen en ernaast gestileerde klaprozen. Onder de gootlijst op klosjes een smal fries gedecoreerd in dezelfde techniek. De geometrische motieven hiervan zijn door verwering nauwelijks herkenbaar. In het dakvlak boven de ingangspartij een kleine vierruits dakkapel onder zadeldak met houten topgevelvulling.
Tussen de vensters van de begane grond bevinden zich drie grote hardstenen consoles, die het brede balkon ondersteunen. De consoles zijn trapsgewijs uitkragend opgebouwd en voorzien van gestileerde ster en streepmotieven. De hardstenen bodemplaat heeft aan de onderzijde eenvoudige lijndecoratie. De spijlen van het ijzeren balkonhek zijn gedecoreerd met cirkels en bloemrozetjes. Twee stellen openslaande deuren met bovenlicht komen op het balkon uit. Centraal in de topgevel van het risalerend gedeelte een rondboograampje met sierroedenverdeling, geflankeerd door smalle sleufvensters. Bij de top en de hoeken van de gevel: gemetseld vlechtwerk, een hardstenen afdeklijst, siermetselwerk en hardstenen blokken.
Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving
Het pand is een goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis voorzien van decoratieve elementen, die uitgevoerd zijn in een zeldzame techniek en door het motief herinnerend aan de vroeger nabijgelegen veemarkt.

  • TERUG