Locatie:Thorbeckelaan 215, 4708 MG Roosendaal
CBS Typering: Laggevelboerderij
Bouwjaar: 1835
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie G, Nr 2309

Omschrijving van het monument

Algemeen
Aan de rand van de bebouwde kom van Roosendaal ligt de uitbreidingswijk Tolberg. Deze wijk wordt begrensd door de Thorbeckelaan. Deze laan sluit aan op het zuidelijker gelegen buitengebied van Roosendaal met enkele verspreid gelegen woningen en landbouwgrond. In de bocht van de Thorbeckelaan ligt het voormalige boerderijcomplex Thorbeckelaan 215. Het complex wordt omringd door weiland aan de noord- en de westzijde en is via een niet verharde oprijlaan bereikbaar. Het erf tussen de boerderij en de schuur aan de westzijde is verhard. Het complex bestaat uit een woonhuis, een Vlaamse schuur en een bijgebouwtje (vermoedelijk een kippenhok) en komt al voor op de kadastrale minuut van 1835. De schuur aan de westzijde van- en het bijgebouwtje achter de boerderij zijn niet beschermenswaardig.

Langgevelboerderij
De gedeeltelijk onderkelderde langgevelboerderij is gebouwd in het midden/einde van de 18e eeuw en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat haaks op de weg staat. Het dak is ter plaatse van het woongedeelte aan de linkerzijde gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en aan de rechter zijde met gesmoorde muldenpannen. Het dak van de voormalige stal is gedekt met golfplaten. In de nok, waarvan de richting haaks op de weg staat, bevinden zich twee schoorstenen, één die de tuitgevel aan de voorzijde afsluit en één ter hoogte van de brandmuur.

Voorgevel (evenwijdig aan de weg)
De voorgevel loopt evenwijdig met de weg en heeft ter hoogte van het maaiveld een getralied kelderraam. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich twee vensters met een kalf. Het onderraam kan worden geblindeerd met een houten luik het bovenlicht heeft een zesruits roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten met vlechtingen en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Linker zijgevel De linker zijgevel is ter hoogte van het woongedeelte gepleisterd met een blokverband en is symmetrisch gebouwd. In het midden bevindt zich de toegang die gevormd wordt door een paneeldeur en een ongedeeld bovenlicht. Links en rechts van de toegangen bevinden zich twee vensters met een vernieuwde indeling en isolerende beglazing. De vensters kunnen worden geblindeerd met houten opgeklampte luiken. De vensters hebben een keramische lekdorpel. De gevel wordt afgesloten met mastgoot en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

In de gevel van de voormalige stal bevinden zich twee rechthoekige gevelopeningen met dubbele houten opgeklampte deuren, een gevelopening met een houten opgeklampte deur en drie segmentboogvormige betonnen stalramen. Deze gevel wordt afgesloten met een mastgoot en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel is ter hoogte van het woongedeelte gepleisterd met een blokverband en is ter plaatse van de voormalige stal uitgebouwd. Aan de linkerzijde van het woongedeelte bevinden zich twee in hoogte verspringende vensters met openslaande ramen, een toegang met een houten opgeklampte deur en een gedeeld bovenlicht en een venster met een kalf en ongedeelde ramen. De vensters hebben een keramische lekdorpel. De gevel wordt afgesloten met mastgoot en over de gevel zijn ankers zichtbaar.
Ter hoogte van de voormalige stal bevinden zich zes betonnen stalramen met een roedenverdeling en een houten opgeklampte deur. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel
De achtergevel heeft op de begane grond aan de linker- en rechterzijde een toegang met een houten opgeklampte deur. Tussen deze toegangen bevinden zich drie segmentboogvormige stalramen met een segmentboog. Een houten opgeklampte deur geeft toegang tot de zolderverdieping. Links en rechts van deze deur bevindt zich een halfrond ijzeren stalraam met een waaiervormige roedenverdeling. In de top van de gevel is een ronde opening zichtbaar. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Vrijstaande Vlaamse schuur De vrijstaande Vlaamse schuur bestaat uit een begane grond en een zolder onder een schilddak dat gedekt is met golfplaten. De schuur is gebouwd van houten gepotdekselde delen. In 1962 is de schuur aan de voorzijde uitgebreid met een in rode baksteen gemetselde mekloods in een bouwlaag onder een lessenaarsdak dat gedekt is met golfplaten. De schuur kon ten tijde van de opname niet worden betreden. De voorgevel (loopt evenwijdig met de straat) heeft drie houten opgeklampte deuren met acht betonnen getoogde stalramen met een roedenverdeling (twee ramen aan elke zijde van een deur). In de linker zijgevel (staat haaks op de weg) is de authentieke schuur zichtbaar met een toegang met twee houten opgeklampte deuren en twee ramen met een zesruits roedenverdeling. Tussen de ramen bevindt zich en houten opgeklampte deur. Aan de rechterzijde van de gevel is de gemetselde uitbreiding uit 1962 zichtbaar met een houten opgeklampte deur met boven en onderdeur. In de rechter zijgevel (staat haaks op de weg) is de authentieke schuur zichtbaar met een toegang met twee houten opgeklampte deuren. Aan de linkerzijde van de gevel is de gemetselde uitbreiding uit 1962 zichtbaar met een houten opgeklampte deur met boven en onderdeur. In de achtergevel is een houten opgeklampte deur zichtbaar en twee kleine raampjes.

  • TERUG