Locatie:Tongerloplein ong., 4701 HV Roosendaal
CBS Typering: Vismarkt
Bouwjaar: 1900
Architect: M. Vergouwen
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 14 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr 4393

Typering
Het betreft een vrijstaand rechthoekig halfopen eenlaags gebouw met plat dak.

Historische omschrijving
De oorspronkelijke in 1900 gebouwde vismarkt had een vijfkantige vorm en was tegen woonhuisjes van de Kerkstraat aangebouwd. De architect was M. Vergouwen.

Na de sloop van deze woonhuisjes is de vismarkt geheel gerestaureerd en vrijstaand herbouwd in 1971 naar een ontwerp van A.D. Hardenberg van Gemeentewerken. De functie van vismarkt is tot heden bewaard gebleven.

Omschrijving exterieur
Het voorste gedeelte, dat naar het plein toe is gekeerd, bestaat uit een lage hardstenen plint, waarop vier cilindervormige zuilen met ringen aan de voet en een kapiteel de aan weerszijden afgeronde balk dragen. Deze witgeschilderde houten balk is aan de uiteinden voorzien van een profiel. De gietijzeren zuilen zijn afgewerkt met vierkante kop- en voetplaten en op de hoekpunten bevestigd met bouten en moeren. Tussen de zuilen bevindt zich een smeedijzeren sierhekwerk met ronde spijlen en stompe kop, afgewisseld door iets hogere, die zijn gedecoreerd met spiraalvormen en zweepslagachtige uiteinden. In het midden is een hek geplaatst tussen twee hardstenen heksteunen. Deze hebben een vierkante doorsnede en zijn verjongend. Boven een uitkragend lijstje bevindt zich aan elke zijde een leeg wapenschild. Het geheel wordt afgesloten door een bredere gekanteelde rand en een vlakke piramidevormige top. Tussen deze heksteunen bevindt zich een dubbel ijzeren hek met schaalvormig segmentverloop en forse ijzeren pijlpunten. Aan weerskanten van dit risalerende deel staan op een vierkante hardstenen voet drie naar elkaar toelopende ijzeren stangen met gekrulde onder- en bovenzijde, die dienst konden doen als vlaggestandaard.
In het interieur bevinden zich eveneens ijzeren zuilen, die de vlakke houten zoldering dragen. De constructie van de zoldering bestaat uit moerbalken en kinderbinten, waar boven planken met kraalprofiel. De balken zijn voorzien van afschuiningen aan de zijden. Alles is witgeschilderd, evenals de gootlijst met geschulpte en gekerfde rand die rondom loopt. De moerbalken worden gesteund door geprofileerde gefrijnde consoles van zandsteen.
Bij de rechter zijgevel staan twee gietijzeren korte paaltjes met een halfronde kop, waarin uitsparingen zijn aangebracht. De achterste helft van het gebouw is in 1980 dichtgemetseld met imitatie handvorm baksteen en heeft twaalfruits vensters onder segmentboog.
Het gebouw verkeert in uitstekende staat van onderhoud.

Redengevende omschrijving
Het object is een zeldzaam voorbeeld van een in gebruik zijnde vismarkt en is van belang voor de pleinwand. Het heeft tevens cultuurhistorische waarde.

<

>
  • TERUG