Locatie:Valkenburgstraat 34, 4702 EE Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1923
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21 juli 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 3290

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Valkenburgstraat behoort tot de oudere straten van Roosendaal en heeft een stedelijk karakter. De straat lig in het stadsdeel Burgerhout en verbindt de Keyenburg met de Mauritsstraat in het centrum van Roosendaal. De bouw van woningen in deze straat is begonnen in het eerste kwart van de 20e eeuw en heeft in hoofdzaak een eenlaagse bebouwing. De straat heeft een rijbaan met aan beide zijden een stoep. Op het kruispunt van de Valkenburgstraat en de Rozestraat zijn in het begin van de 20e eeuw op de hoeken woningen met een afgeschuinde hoek gebouwd. De hoekbebouwing onderscheidt zich in architectuur van de omliggende bebouwing. Door de ligging op de hoeken van de straten, de afgeschuinde hoeken van de gebouwen en de markering van deze hoeken, zijn deze markant.

Op de hoek van de Valkenburgstraat en de Rozestraat bevindt zich het vrijstaande woonhuis Valkenburgstraat 34 dat gebouwd is in 1923 in opdracht van de heer J. Beens te Roosendaal. Het pand is gebouwd van rode baksteen in kruisverband en heeft een donker trasraam. De gevels zijn verlevendigd met een gepleisterde speklaag ter hoogte van de bovendorpel van de vensters. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en worden afgesloten met een gepleisterde latei waarboven zich siermetselwerk bevindt. De vensters op de begane grond zijn voorzien van houten rolluiken. Het woonhuis bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een samengesteld mansardedak dat gedekt is met bitumineuze dakbedekking (shingels). In de dakvlakken aan de Valkenburgstraat en de Rozestraat is een dakkapel geplaatst. De dakkapellen hebben een tussenstijl en twee openslaande ramen en worden afgesloten met een geprofileerd boeiboord. In het dakvlak aan de Rozestraat breekt een schoorsteen door het dakvlak heen. Deze schoorsteen is gedecoreerd met gele bakstenen strekkenlagen en afgedekt met een rollaag. De gevels worden afgesloten met een architraaf op uitgetand metselwerk en een bakgoot op klossen.

Voorgevel (aan de Valkenburgstraat)
In de voorgevel bevinden zich links en rechts van de toegang een samengesteld venster. Het linker venster heeft twee stijlen en een kalf en ongedeelde ramen. Het rechter venster heeft een stijl en een kalf met ongedeelde ramen. De toegang bevindt zich in een ondiep portiek. De paneeldeur is bereikbaar via twee hardstenen treden. Boven de deur bevindt zich een ongedeeld bovenlicht. De topgevel van de afgeschuinde hoek steekt als een Vlaamse gevel door de goot heen. In een terugliggend gevelvlak bevindt zich op de begane grond een venster met ongedeelde ramen en ter hoogte van de goot onder een rondboog een venster met openslaande ramen. Het boogveld is gevuld met siermetselwerk. Dit geveldeel, dat wordt afgesloten met een topgevel met een hardstenen getande band, is verlevendigd met gele bakstenen strekkenlagen.

Linkerzijgevel (evenwijdig aan de Rozestraat)
In deze gevel bevinden zich twee samengestelde vensters met stijlen en kalf en ongedeelde ramen. Aan de linkerzijde is de geve over een laag uitgebouwd en hierin bevindt zich onder een segmentboog een toegang met een segmentboogvormige houten opgeklampte deur. Het metselwerk is afgedekt met een rollaag.

Rechterzijgevel (haaks op de Valkenburgstraat)
Deze gevel grenst aan een steegje en is blind.

Achtergevel (haaks op de Rozestraat)
Aan deze gevel is een poort met toegangsdeur gebouwd.

  • TERUG