Locatie:Van Gilselaan 1, 4702 GH Roosendaal
CBS Typering: Villa
Bouwjaar: 1907
Architect: A.J. de Bruijn
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 10 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 4824

Typering
Het betreft een tweelaags hoekpand in drie traveeŽn met een hoektoren, welke zijn gericht naar de Van Gilselaan en twee traveeŽn, welke zijn gericht naar de Ommegangstraat. Het pand heeft een omlopende lijstgevel en dakschilden evenwijdig aan de straat, voorzien van rode leien.

Historische omschrijving
Het pand is in 1907 als villa gebouwd en heeft sindsdien weinig ingrijpende verbouwingen ondergaan. De architect is A.J. de Bruijn. Een tiental jaren geleden is het pand geheel witgeschilderd.

Omschrijving exterieur
Het hoekpand heeft een risalerende drielaags opgetrokken afgeschuinde hoek met toren, een afgeknotte topgevel aan de zijde van de Van Gilselaan en terugwijkende entree aan de zijde van de Ommegangstraat.
Na de lage hardstenen plint van pand volgt een bakstenen deel waarna weer een hardstenen deel volgt met afschuining. Het pand is verder opgetrokken uit grijze cementsteen en siermetselwerk van rode baksteen. Deze kleuren zijn echter helaas verdwenen omdat er sinds een tiental jaren een witte verflaag over heen zit.
De vernieuwde paneeldeur bevindt zich in een portiek in de terugwijkende laatste travee aan de zijde van de Ommegangstraat en is te bereiken via twee inpandige treden.
Het deurkalf is voorzien van een zigzaguitsnijding, het bovenlicht heeft een onderverdeling met twee roeden. Daarboven is een stalen balk geplaatst met twee rozetten. Dan volgt een geschulpt gesneden houten lijst, waarboven een balkon met witgeschilderde houten balustraden is geplaatst. Het houtwerk is voorzien van snijwerk en bestaat uit panelen met kruislings geplaatste balusters. De balkondeuren zijn vernieuwd.
De schuifvensters op de begane grond hebben een in de jaren zeventig vernieuwde indeling gekregen. Alle vensters op de begane grond en de eerste verdieping zijn voorzien van hardstenen dorpels met neutjes en zijn geplaatst onder een segmentboog. De kozijnen hebben een donker geschilderde kleur. De vensters op de eerste etage draaien open naar buiten en hebben een bovenlicht dat is onderverdeeld door drie verticale roeden.
De travee naast de deur heeft een gedeeltelijk opgemetselde liseen die doorloopt tot de houten daklijst. Het fries is voorzien van thans slecht zichtbaar siermetselwerk en de gootlijst heeft een geschulpt gesneden rand. Boven de deurtravee bevindt zich in het dakvlak een smalle rechthoekige schoorsteen die niet overgeschilderd is en de grijze cementsteen met rode bakstenen banden toont.
De hoektoren is drie lagen hoog. Ter hoogte van de gootlijst is een verspringende hardstenen lijst geplaatst. Hierboven bevindt zich een zesruits schuifvenster onder een hoge rondboog in siermetselwerk. Boven het fries in siermetselwerk bevindt zich een uitkragende lijst op houten klosjes. Hierop bevindt zich een tentdakvormig torentje gedekt met schubbedakleien. Hierin zijn uitsparingen gelaten voor kleine dakkapellen met een afgeschuind wolfdakje en spitsje. Op de torenspits staat een bolpiron en een windvaan met sierkrulwerk. De twee eindtraveeŽn aan de zijde van de Van Gilsezijde eindigen in een afgeknotte topgevel. Dit deel risaleert een halve steen. Op zolderhoogte vindt men hier een vierruits venster onder een hoge rondboog, geflankeerd door twee smalle vensters. Het is voorzien van een afgeknotte topgevel met wolfeind en op het kruispunt een smeedwerk bekroning.
Het huis heeft een erfscheiding door middel van een gepunt spijlenhekje met staanders die zijn voorzien van krulwerk.
Het pand verkeert in redelijke staat.

Redengevende omschrijving
Deze relatief grote en brede villa is vooral van stedebouwkundig belang vanwege de situering op de hoek en de met andere panden corresponderende opbouw.

  • TERUG