Locatie:Van Gilselaan 5, 4702 GH Roosendaal
CBS Typering: Villa
Bouwjaar: 1908
Architect: P. van overveld
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21 juli 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 2744

Omschrijving van het monument

Algemeen
De notabele P.A.G. van Gilse heeft het initiatief genomen voor de aanleg van de Van Gilselaan in Roosendaal. Deze laan verbindt de Boulevard met de Schaepmanlaan is tot stand gebracht in het eerste kwart van de 20e eeuw. Naast de woonfunctie kende/kent de straat verschillende functies zoals een functie voor het onderwijs (scholen) en een religieuze functie (klooster). De school is in de loop der tijd gesloopt en het klooster is verbouwd tot bejaardencentrum. Het centrale deel van de voorgevel is beschermd. In de Van Gilselaan bevinden zich hoofdzakelijk (kleine) vrijstaande woningen met een voortuin die veelal door een hek van de straat zijn gescheiden. Doordat de bouw van vrijstaande woningen in het begin van de 20e eeuw startte komt de invloed van de Amsterdamse School architectuur veel voor, maar er zijn ook woningen gebouwd onder invloed van de Jugendstil architectuur. Aan de noordkant van de straat zijn ook nieuwe woningen gebouwd. In de straat is het bindende element baksteen gebruik met sierende baksteenelementen. De toegangen tot de woningen zijn veelal rijk gedecoreerd en de hoeken ter plaatse van het Knipplein zijn geaccentueerd met torens. Helaas zijn enkele woningen qua architectuur door verbouwingen aangetast. De combinatie van architectonische variŽteit in de bouwstijlen, de historische betekenis van de straat door de initiatiefnemer tot de ontwikkeling en de stedenbouwkundige kwaliteit maken deze straat redelijk zeldzaam in Roosendaal.

Het vrijstaande gedeeltelijk onderkelderde woonhuis Van Gilselaan 5 is gebouwd in 1908 in opdracht van J. Hennekam naar een ontwerp van P. van Overveld met rode baksteen in kruisverband en de voorgevel is verlevendigd met hardstenen speklagen. Het woonhuis bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een platdak met aan de voorzijde een dakschild dat evenwijdig loopt aan de straat. Het dakschild is gedekt met eterniet leien. Aan beide zijden van de nok bevindt zich een schoorsteen. Aan de rechter zijde bevindt zich een eenlaagse aanbouw onder een plat dak die als garage heeft gediend maar thans onderdeel uitmaakt van de woning. Deze aanbouw is niet beschermenswaardig. Het woonhuis wordt van de openbare weg gescheiden door een tuin met een ijzeren hek met spijltjes.

Voorgevel
De voorgevel is drie traveeŽn breed en heeft op de begane grond een hardstenen basement. De linker travee was oorspronkelijk de toegang tot het woonhuis, deze is nu dichtgezet met een kozijn met vast glas. Voorts bevinden zich op de begane grond twee vensters met gewijzigde ramen. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en een hardstenen latei onder een segmentboog met hardstenen aanzet- en sluitstenen. Het boogveld is gevuld met siermetselwerk. De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met hardstenen architraaf, een fries met siermetselwerk en een geprofileerde bakgoot op hardstenen gedecoreerde consoles. In het midden breekt een getrapte Vlaamse gevel door de goot heen. Hierin bevinden zich twee ongedeelde vensters onder een rondboog waarvan het boogveld is gevuld met siermetselwerk. In de top is een ronde decoratie aangebracht met siermetselwerk. De trappen van deze gevel zijn gedekt met een hardstenen geprofileerde plaat. In het dakvlak links en rechts van deze gevel bevindt zich een dakkapel met een zadeldak en een ongedeeld venster. Op de begane grond wordt de toegang tot de woning thans gevormd door een glazen pui onder een segmentboog in de aanbouw aan de rechterzijde. Deze pui is in de oorspronkelijke opening geplaatst.

Linkerzijgevel
De linker zijgevel grenst aan de steeg tussen de panden Van Gilselaan 3 en 5 en is blind. De gevel wordt afgesloten met een boeiboord en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechterzijgevel
De rechter zijgevel wordt ter plaatse van de begane grond ingenomen door de aanbouw. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een venster. De gevel wordt afgesloten met een boeiboord en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel
Deze gevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG