Locatie:van Gilselaan 32, 4702 GK Roosendaal
CBS Typering: woonhuis
Bouwjaar: 1933
Architect: Jac. Hurks
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21-07-2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 3793

Omschrijving van het monument

Algemeen
De notabele P.A.G. van Gilse heeft het initiatief genomen voor de aanleg van de Van Gilselaan in Roosendaal. Deze laan verbindt de Boulevard met de Schaepmanlaan is tot stand gebracht in het eerste kwart van de 20e eeuw. Naast de woonfunctie kende/kent de straat verschillende functies zoals een functie voor het onderwijs (scholen) en een religieuze functie (klooster). De school is in de loop der tijd gesloopt en het klooster is verbouwd tot bejaardencentrum. Het centrale deel van de voorgevel is beschermd. In de Van Gilselaan bevinden zich hoofdzakelijk (kleine) vrijstaande woningen met een voortuin die veelal door een hek van de straat zijn gescheiden. Doordat de bouw van vrijstaande woningen in het begin van de 20e eeuw startte komt de invloed van de Amsterdamse School architectuur veel voor, maar er zijn ook woningen gebouwd onder invloed van de Jugendstil architectuur. Aan de noordkant van de straat zijn ook nieuwe woningen gebouwd. In de straat is het bindende element baksteen gebruik met sierende baksteenelementen. De toegangen tot de woningen zijn veelal rijk gedecoreerd en de hoeken ter plaatse van het Knipplein zijn geaccentueerd met torens. Helaas zijn enkele woningen qua architectuur door verbouwingen aangetast. De combinatie van architectonische variŽteit in de bouwstijlen, de historische betekenis van de straat door de initiatiefnemer tot de ontwikkeling en de stedenbouwkundige kwaliteit maken deze straat redelijk zeldzaam in Roosendaal. Het vrijstaande gedeeltelijk onderkelderde woonhuis Van Gilselaan 32 is gebouwd in 1933 in opdracht van C. Segers te Roosendaal naar een ontwerp van Jac Hurks, architect te Roosendaal met rode baksteen in staandverband in de architectuurstijl van de Amsterdamse School. In 1973 is het pand aan de achterzijde uitgebreid met een tuin- en een studeerkamer in opdracht van S. Sep te Roosendaal naar een ontwerp van A. Lemmens, architect te Roosendaal. Het woonhuis is aan de linkerzijde gebouwd aan het woonhuis Van Gilselaan 34 en aan de rechterzijde wordt het door een smalle steeg, die kan worden afgesloten met een opgeklampte deur, gescheiden van het buurpand. Het woonhuis bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een schilddak dat gedekt is met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. In de top van het dakvlak aan de straatzijde bevindt zich een kleine dakkapel met twee ongedeelde ramen. Het woonhuis wordt van de openbare weg gescheiden door een tuin met een gemetselde erfscheiding met kolommen en ijzeren hekwerk.

Voorgevel
De voorgevel is zeven traveeŽn breed. Aan de linkerzijde bevindt zich een eenlaagse driezijdige erker onder een platdak met een betonnen rand. In deze erker bevinden zich drie ongedeelde ramen. Aan beide zijden van de erker bevinden zich twee vensters. Rechts van deze erker bevindt zich venster met vier openslaande ramen met een bovenlicht. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich zeven vensters met ongedeelde ramen. De penanten tussen de vensters zijn aan de onderzijde met hardsteen gemarkeerd. Voor de ramen is voorzetbeglazing geplaatst. In de ramen bevindt zich glas-in-lood. De gevel wordt aan de rechterzijde beŽindigd met een liseen die boven de goot overgaat in een schoorsteen. De gevel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek waarin een bakgoot is opgenomen. In het terugliggende deel van de voorgevel aan de linkerzijde bevindt zich onder de doorlopende luifel van de erker de toegang tot het woonhuis. De toegang wordt gevormd door de authentieke paneeldeur met een lang smal raam dat bekroond wordt door een waaiervormig raam. In de rechtergevel van de toegang bevindt zich een venster en voor de toegang een betegelde stoep. Boven de luifel bevinden zich twee ongedeelde vensters en ter hoogte van de verdieping bevindt zich een hoog venster. Links van deze gevel bevindt zich een steeg die is afgesloten met een houten deur.

Linkerzijgevel
In de linker zijgevel bevinden zich twee smalle hoge vensters die het trappenhuis markeren. De gevel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek waarin de bakgoot is opgenomen.

Rechterzijgevel
De rechter zijgevel grenst aan de steeg tussen de panden Van Gilselaan 32 en 34 en is blind. De gevel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek waarin de bakgoot is opgenomen.

Achtergevel
Deze gevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG