Locatie:van Gilselaan 45-47, 4702 GJ Roosendaal
CBS Typering: woonhuis
Bouwjaar: 1907
Architect: A.J. de Bruijn
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 10 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 2530, 2531

Typering Het betreft twee eenlaagse hoekpanden met hoektoren, voorzien van een lijstgevel met dakschilden evenwijdig aan de gevel. De dakbedekking bestaat uit leien in maasdekking en een plat dak.

Historische omschrijving
De panden zijn in 1907 in opdracht van de heer F. van Gilse als woonhuizen gebouwd naar het ontwerp van architect A.J. de Bruijn. De panden Van Gilselaan 45 en 47 spiegelen met het pand Van Gilselaan 49, dat evenwel ingrijpend is verbouwd.
In 1990 zijn de leien vervangen door de huidige dakbedekking.

Omschrijving exterieur
De gevel aan aan de zijde van de Van Gilselaan heeft zes traveeën, waarbij de vijfde travee inspringt ten opzichte van de andere, waardoor ook het dakvlak iets terugspringt.
De panden hebben een iets uitkragende donkergrijze bakstenen plint met afgeschuinde profielsteen aan de bovenzijde. Deze plint wordt onderbroken door rechthoekige luchtroostertjes en de paneeldeuren in een ondiep segmentboogportiek.
Beide voordeuren, in de derde en de vijfde travee van links, zijn vernieuwd in de jaren tachtig. De rest van de gevel is opgetrokken in een grijze cementsteen en enkele banden van rode baksteen. De rondboogschuifvensters van de eerste, tweede en vierde travee zijn wit geschilderd. Er is een centrale deelroede en twee roeden in het bovenlicht, welke eindigen met een kwartcirkelvorm daaronder. De dorpels zijn van hardsteen. Boven de dorpels en de wisseldorpels zijn dubbele rode speklagen van baksteen aangebracht. Ook de bovenlichten van de vensters en deuren zijn met een verspringende sierrand en een koppenlaag gedecoreerd. Ter rechterzijde van de inspringende deur is ter hoogte van de wisseldorpel een liseenachtige uitmetseling, die correspondeert met de schoorsteen erboven. Het schuifvenster hiernaast heeft dezelfde roedeindeling als vorenstaand beschreven, maar heeft in plaats daarvan een rechthoekige vorm en een segmentboog. Deze venstervorm is ook gebruikt bij de hoektoren en bij de twee traveeën aan de zijde van het Knipplein.
Het fries aan de zijde van Gilselaan bestaat uit een tandlijst en een zigzaglijst van deels rode en deels gele baksteen. De uitkragende houten gootlijst is deels vernieuwd, maar heeft boven nummer 47 nog de originele gesneden daklijst. De hoektoren is uitkragend gebouwd door de dubbele uitmetseling halverwege het venster. Het fries heeft boven de tandlijst een rij verticaal geplaatste strekken. De dakvlakken worden onderbroken door vier en één dakkapellen onder zadeldak met sierbetimmering. Deze bevinden zich boven de deur van 45, aan weerskanten van de toren en boven het andere raam aan de zijde van het Knipplein.
De dakbedekking bestaat bij nummer 45 uit vernieuwde rode kunstleien in maasdekking en dit doet afbreuk aan de oorspronkelijke staat van het pand.
De hoektoren heeft ter hoogte van de gootlijst een afgeschuinde verspringende dorpellijst onder het openslaande venster met bovenlicht in verticale roedenverdeling. Behalve de eerder beschreven speklagen en segmentboogomlijsting is er als fries weer een zigzaglijst. Het dak van de toren heeft een vierkantige doorsnede, is afgeknot, de onderzijde aangekapt en gedekt met leien. De bovenkant is afgewerkt met een sierkam van smeedijzer in een eenvoudig geometrisch Jugendstilpatroon. De stompe spits wordt aan alle zijden doorbroken voor een opgetild éénruits dakkapelletje met sierbetimmering en een zadeldakje.
De zijgevels aan de tuinzijde zijn grijs geschilderd en voorzien van rechte schietankers.
Bij nummer 47 is er nog een deel van de oorspronkelijke erfscheiding, in de vorm van een eenvoudig ijzeren spijlenhekje.
De panden verkeren in goede staat.

Redengevende omschrijving
De relatief lage panden met stijlinvloeden van Jugendstil en Chaletstijl zijn van belang wegens gaafheid en van stedebouwkundig belang als gespiegeld tweelingpand met het pand Van Gilselaan 49.
  • TERUG