Locatie:Van Gilselaan 80, 4706 GM Roosendaal
CBS Typering: Woonhguis
Bouwjaar: 1915
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21 juli 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 4998

Omschrijving van het monument

Algemeen De notabele P.A.G. van Gilse heeft het initiatief genomen voor de aanleg van de Van Gilselaan in Roosendaal. Deze laan verbindt de Boulevard met de Schaepmanlaan is tot stand gebracht in het eerste kwart van de 20e eeuw. Naast de woonfunctie kende/kent de straat verschillende functies zoals een functie voor het onderwijs (scholen) en een religieuze functie (klooster). De school is in de loop der tijd gesloopt en het klooster is verbouwd tot bejaardencentrum. Het centrale deel van de voorgevel is beschermd. In de Van Gilselaan bevinden zich hoofdzakelijk (kleine) vrijstaande woningen met een voortuin die veelal door een hek van de straat zijn gescheiden. Doordat de bouw van vrijstaande woningen in het begin van de 20e eeuw startte komt de invloed van de Amsterdamse School architectuur veel voor, maar er zijn ook woningen gebouwd onder invloed van de Jugendstil architectuur. Aan de noordkant van de straat zijn ook nieuwe woningen gebouwd. In de straat is het bindende element baksteen gebruik met sierende baksteenelementen. De toegangen tot de woningen zijn veelal rijk gedecoreerd en de hoeken ter plaatse van het Knipplein zijn geaccentueerd met torens. Helaas zijn enkele woningen qua architectuur door verbouwingen aangetast. De combinatie van architectonische variëteit in de bouwstijlen, de historische betekenis van de straat door de initiatiefnemer tot de ontwikkeling en de stedenbouwkundige kwaliteit maken deze straat redelijk zeldzaam in Roosendaal.

Het woonhuis Van Gilselaan 80 maakt onderdeel uit van een blokje van drie woningen, Van Gilselaan 80-82-84, dat ligt op de afgeschuinde hoek van de Van Gilselaan en de Sint Josephsstraat. Het blokje wordt van de openbare weg gescheiden door een smeedijzeren hek met spijltjes en een tuin. Tussen de nummer 80 en 82 bevindt zich een segmentboogvormige poort die toegang geeft tot het achterterrein. Het blokje woningen is gebouwd in 1915 met rode baksteen in kruisverband en heeft ter plaatse van de voorgevel een gepleisterde basement met diamantkoppen. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en worden afgesloten met een segmentboog met aanzet en sluitstenen. De gevels worden afgesloten met een uitgemetselde strek, een fries met geel siermetselwerk en een bakgoot op klossen. Het blokje bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een platdak met dakschilden die gedekt zijn met recent aangebrachte grijze betonpannen.

Voorgevel (nummer 80)
Links in de voorgevel bevindt zich de toegang in een ondiep portiek. De toegang wordt gevormd door een recent geplaatste paneeldeur en een ongedeeld bovenlicht. Rechts van de toegang bevindt zich een ongedeeld schuifvenster. Boven de toegang breekt een Vlaamse gevel in de vorm van een risaliet door de goot heen. Hierin bevindt zich een vernieuwd venster. Deze gevel wordt afgesloten met een hardstenen band. De afgeschuinde hoek wordt afgesloten met een Vlaamse gevel. Op de begane grond bevindt zich een ongedeeld schuifvenster en ter hoogte van de verdieping een recent vernieuwd venster met kalf. Hierboven is een gedecoreerde rollaag aangebracht. De topgevel wordt afgesloten met een hardstenen band.

Linkerzijgevel
Deze gevel wordt ingenomen door het naast liggende pand Van Gilselaan 82.

Rechterzijgevel
Deze gevel heeft een gepleisterde plint en twee vensters met een kalf en ongedeelde ramen. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot. Aan de achterzijde van het dakvlak boven deze gevel is een schoorsteen zichtbaar. Aan de achterzijde is een éénlaagse aanbouw zichtbaar. Hierin bevindt zich een venster met een kalf en een klepraam. Dit geveldeel wordt afgesloten met een boeiboord en over deze gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel Aan deze gevel is op de begane grond een eenlaagse aanbouw gebouwd. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een venster.

  • TERUG