Locatie:Vijfhuizenberg 103, 4708 AJ Roosendaal
CBS Typering: Boerderij (1e wederopbouw)
Bouwjaar: 1947
Architect: J. Martens
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 30 juni 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie K, Nr 7099

Omschrijving van het monument

Algemeen
Na de Tweede Wereldoorlog zijn door het Ministerie van Wederopbouw boerderijen gebouwd om de voedselproductie weer op gang te brengen. Ten zuiden van de bebouwde kom van Roosendaal is in 1947 de eerste naoorlogse model-boerenwoning in Brabant gebouwd. Deze boerderij diende ter vervanging van de woning van de familie Thielen-Maas die in de nacht van 1 op 2 december 1944 zich van hun woning berooft zagen door een uit de koers geraakte V1. Deze V1 kwam op enkele meters van hun woning aan de Tolbergseweg terecht en verwoeste enkele huizen. Dankzij de medewerking van het hoofd van het Districtsbureau van de wederopbouw in Roosendaal, de heer G.J. Evers, werd de nieuwe boerderij onderleiding van Architectenbureau Martens te Roosendaal door Aannemingsbedrijf Gelens te Zevenbergen gebouwd. De modelboerderij is in oorsprong gebouwd met apart varkens- en kippenhok en twee kapbergen (Brabants Nieuwsblad 1947). Nadien zijn in Brabant van dit type meer boerderijen gebouwd. Het gebied, waarin de voormalige boerderij aan de Vijfhuizenberg zich bevindt, heeft de loopt der tijd haar agrarische karakter verloren en in het ingericht als het bedrijventerrein "Vijfhuizenberg". De Vijfhuizenberg zelf kent afwisselende vrijstaande bebouwing en bedrijfsbebouwing.

De voormalige boerderij aan de Vijfhuizenberg 103 heeft haar oorspronkelijke functie verloren en is na een verbouwing in 1993 in gebruik als woonhuis en detailhandel. De vrijstaande langgevelboerderij aan de Vijfhuizenberg 103 bestaat uit een woon- en een stalgedeelte. De boerderij wordt van de openbare weg gescheiden door brede grasstrook, een haag en een tuin en een haag met een hek. Het erf is via een bestraatte toegang bereikbaar. Het gedeeltelijke onderkelderde woongedeelte en de stal staan op een rechthoekig grondvlak dat bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat gedekt is rode verbeterde Hollandse pannen. De nokrichting loopt evenwijdig met de straat. Aan de linkerzijde bevindt zich een over de linkerzijgevel op consoles hangend wolfeind. Aan de rechterzijde van de nok bevindt zich een schoorsteen die de zijgevel als tuit afsluit. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in Vlaamsverband. De vensteropeningen van de boerderij hebben een strekkenlaag en bij het woongedeelte een keramische lekdorpel.

Voorgevel (evenwijdig aan de straat) Het woongedeelte heeft een toegang met links een en rechts twee vensters. De ramen zijn vernieuwd. De gevel van het woongedeelte wordt afgesloten met een mastgoot. Het stalgedeelte telt twee toegangen met een houten opgeklampte deur acht stalen ramen met een negenruits roedenverdeling. Aan de rechterzijde is een tegel aangebracht met het bouwjaar en een figuratie. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot. In het dakvlak boven de entree is een dakkapel geplaatst met een zadeldak en twee ongedeelde ramen.

Linker zijgevel In de linker zijgevel geven twee gevelopeningen met houten opgeklampte deuren toegang tot de begane grond. Een hooiluik met dubbele houten opgeklampte deuren geeft toegang tot de zolderverdieping. Hierboven is een hijsbalk geplaatst. Aan de achterzijde breekt een schoorsteen door het dak heen.

Rechter zijgevel
In de rechter zijgevel bevindt zich op de begane grond een klein venster en aan de rechterzijde een venster. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee vensters met openslaande ramen. De gevel wordt afgesloten met een kantpan.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG