Locatie:Visdonkseweg 40, 4707 PE Roosendaal
CBS Typering: Langgevelboerderij
Bouwjaar: ? uitbr. 1970
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 30 juni 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie R, Nr 990

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Visdonkseweg te Roosendaal bevindt zich in het buitengebied van Roosendaal. Deze weg heeft in de loop der tijd grotendeels haar agrarische karakter verloren door de aanleg van sportvoorzieningen. Ter plaatse van Visdonkseweg 40 heeft de weg aan de oostzijde haar agrarische karakter behouden, aan de westzijde wordt de weg begrensd door een bosstrook.

De langgevelboerderij aan de Visdonkseweg 40 bestaat uit een woon- en een stalgedeelte. De boerderij wordt van de openbare weg door een erf met een hek gescheiden. Rechts van de boerderij bevindt zich een tuin. Links van de boerderij is het erf verhard en bevindt zich een bijgebouw dat niet beschermenswaardig is. Voor de jaren '70 van de 20e eeuw is de boerderij aan de wegzijde uitgebouwd en van een wolfeind voorzien. Door de uitvoering van de bouwaanvraag 27 van 18 februari 1970 is aan de achterzijde een aanbouw onder een platdak gerealiseerd, deze aanbouw is niet beschermenswaardig. In 2005 is de boerderij gewijzigd naar aanleiding van de bouwvergunning 2004-768. De woonfunctie is uitgebreid dat tot gevolg heeft gehad dat in de linker- en rechter zijgevel een glasfront is geplaatst en het interieur is gewijzigd De boerderij staat op een rechthoekig grondvlak dat bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak met aan de straatzijde een wolfeind dat gedekt is met riet. De nokrichting staat haaks op de weg. In de nok bevinden zich ter hoogte van de achtergevel en de brandmuur een schoorsteen. De oorspronkelijke gevels zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband. De uitbreiding van de boerderij aan de wegzijde dateert uit het derde kwart van de 20e eeuw en is gebouwd van rode baksteen in halfsteens verband.

Voorgevel
De voorgevel heeft in het midden een toegang met twee houten opgeklampte deuren en aan beide zijden een toegang met een houten opgeklampte deur. Tussen de toegangen is een vierkant venster geplaatst. De gevel wordt afgesloten met en overstek en een knellat.

Linker zijgevel
In de linker zijgevel bevinden zich twee vensters en een segmentboogvormige toegang met houten opgeklampte deur. Boven deze deur bevindt zich onder een dakkapel een toegang tot de zolder. Voorts zijn in de gevel enkele gevelopeningen gemaakt met een moderne gevelvulling. Ter hoogte van het woongedeelte is een dakkapel in het dakvlak geplaatst.

Rechter zijgevel (van de stal)
In de rechter zijgevel bevinden ter hoogte van de stal acht vierkante ongedeelde ramen en vijf gevelopeningen met een modern kozijn. In het dakvlak boven deze gevel zijn drie dakkapellen geplaatst.

Achtergevel
Aan de achtergevel is een aanbouw gebouwd die niet beschermenswaardig is.

  • TERUG