Locatie:Vroenhoutseweg 3, 4703 SG Roosendaal
CBS Typering: Boerderij
Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 27 januari 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie P, Nr 225

Omschrijving van het monument

Vanaf Roosendaal richting Kruisland loopt in het buitengebied van zuid naar noord de Vroenhoutseweg. Van de Wouwbaan gaat deze weg over in Roosendaalseweg en de kenmerkt zich door een open structuur met enkele aan de weg gelegen agrarische bedrijfscomplexen.

De voormalige boerderij aan de Vroenhoutseweg 3 is verbouwd tot woonboerderij en bestaat uit een voormalige boerderij een aan naastgelegen wagenhuis/varkenshok uit 1935. De overige opstallen op het terrein zijn niet beschermenswaardig.

Voormalige boerderij
Deze langgevelboerderij is in het vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd en staat op een diep, rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond, een zolderverdieping en een zolder onder een zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. De nok wordt bij de voorgevel door de oorspronkelijke, gemetselde schoorsteen doorbroken en ter plaatse van de brandmuur bevindt zich een schoorsteen. Het dak is met rode Muldenpannen gedekt. In het linker dakvlak bevinden zich drie dakramen en in het rechter dakvlak een dakkapel en een dakraam.

Gevels en vensters algemeen
De voorgevel en de zijgevels zijn met gele baksteen in kruisverband gemetseld, platvol gevoegd en hebben een gepleisterde plint. De gevel ter hoogte van de voormalige stal is in 1945 en de achtergevel is in 1995 vernieuwd. Het wagenhuis is 2003 gerestaureerd en verbouwd tot kantoor/garage. De gevelopeningen op de begane grond hebben een hardstenen lekdorpel en een strekkenlaag, ter hoogte van de verdieping hebben deze en lekdorpel en een rollaag. De ramen zijn bij de verbouwing tot woonboerderij vernieuwd.

Voorgevel (Kopse gevel evenwijdig aan de Vroenhoutseweg):
De voorgevel heeft op de begane grond een venster dat kan worden geblindeerd met houten luiken en dat de opkamer markeert. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich drie vensters. De gevel wordt afgesloten met vlechtingen en over de gevel zijn ankers zichtbaar. De toegang wordt gevormd door en houten deur en een ongedeeld bovenlicht. Het venster naast de deur is voorzien van houten rolluiken. Over dit geveldeel zijn ankers zichtbaar ter hoogte van de kelder en opkamer en de gevelbeëindiging. Ter hoogte van de voormalige stal bevinden zich twee boogvormige gevelopeningen waarin nieuwe kozijnen zijn geplaatst. Ook over dit geveldeel zijn ankers zichtbaar. De geveldelen worden afgesloten met een bakgoot op beugels.

Linker zijgevel
De linker zijgevel heeft ter hoogte van het woongedeelte vier vensters die kunnen worden geblindeerd met houten luiken. Ter hoogte van de voormalige stal bevinden zich twee segmentboogvormige gevelopeningen, een met twee houten opgeklampte deuren en een met een houten opgeklampte deur. Voorst is een gevelopening met openslaande deuren gemaakt bij de verbouwing tot woonboerderij. De gevels worden afgesloten met een bakgoot op beugels en over deze gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechterzijgevel
In de rechter zijgevel bevinden zich van links naar rechts tot de brandmuur een kelderraam op maaiveldniveau, een muurdam met een pomp, een toegang met ongedeeld bovenlicht en een venster. Over de gevel zijn ankers zichtbaar en de gevel wordt afgesloten met een geprofileerde bakgoot.

Achtergevel
De achtergevel is in 1995 vernieuwd.

  • TERUG