Locatie:Vroenhoutseweg 19, 4703 SG Roosendaal
CBS Typering: Boerderijcomplex
Bouwjaar: 1880
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 25 oktober 1994
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie P, Nr 186

Typering

Het betreft een boerderij met de nokas parallel aan de straat en een schuin daarachter geplaatste Vlaamse Schuur, gelegen in het buitengebied.

Historische omschrijving

Het oudste gedeelte is de Vlaamse Schuur, waarvan het hoge dak en het gebint mogelijk nog uit de zeventiende eeuw dateren. De muren en muuropeningen zijn in deze eeuw vernieuwd.
De boerderij zelf heeft een oude kern, waarschijnlijk vroeg achttiende eeuws. Het woongedeelte heeft de huidige vorm rond 1880 gekregen. Het complex vervult nog steeds een agrarische functie.

Omschrijving exterieur
Het linker gedeelte van de voorgevel van de boerderij bestaat evenals de linkergevel uit machinale rode baksteen. Hierin bevinden zich drie betonnen vierruits ramen en een deur.
De bogen van de twee korfbogige staldeuren zijn nog zichtbaar door de bewaard gebleven hardstenen aanzetblokjes. In de linkergevel bevinden zich twee vierruits ramen aan weerskanten van de centrale klampdeur met houten latei waarboven een halfrond hooiluik met hardstenen aanzetblokjes. De gevels zijn voorzien van rechte muurankers. Het rieten dak heeft een wolfeind aan deze zijde. Het hogere woongedeelte is iets terugwijkend geplaatst. Hiervoor ligt een terracotta en zwart tegelstoepje van vierkante tegels. De gevel van dit deel is na de hoge gepleisterde plint in ijsselsteen uitgevoerd. De witgeschilderde zesruits schuifvensters hebben hardstenen dorpels en recente rolluikkasten. Onder de dakaanzet van dit deel met het rieten zadeldak loopt een houten balk. De twee schoorstenen zijn van ijsselsteen. De rechtergevel is eveneens uitgevoerd in ijsselsteen, met vlechtingen en in hardhout vernieuwde kozijnen. In de achtergevel bevindt zich de entree tot de woning. De kleine vensters en paneeldeur zijn vernieuwd. De gevel bestaat deels uit machinale baksteen en deels uit ijsselsteen.
Op het erf staat een betonnen put met putmik.
De Vlaamse Schuur bestaat grotendeels uit machinale baksteen. De schuur wordt verlicht door een brede strook betonnen ramen, welke een negatief element vormen. Via een hoge rechte staldeur en via een smalle paneeldeur met een ijzeren halfrond raampje als bovenlicht heeft men toegang tot de schuur. Het hoge geknikte dak is grotendeels rietgedekt, maar heeft ook een zijde met rode oudhollandse pannen.
Het complex verkeert deels in goede, deels in matige staat van onderhoud.

Redengevende omschrijving
Het complex is een goed voorbeeld van een oude boerderij met bijgebouw met een vrije ligging in het agrarisch gebied.

  • TERUG