Locatie:Vughtstraat 5, 4701 NJ Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: .
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 15 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr 3242

Typering

Het betreft een vrijstaand tweelaags pand van drie traveeën in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel en schilddak met zwarte oudhollandse pannen met de nok loodrecht op de straat.

Historische omschrijving

P. Straasheijm, vertegenwoordiger bij de "Grands Magasins de la Bourse" uit Brussel, was in 1886 de opdrachtgever tot de bouw van dit huis. Het perceel waarop dit pand werd gerealiseerd maakte van 1823 tot 1862 deel uit van de tuin van een herenhuis en was van 1863 tot 1886 een gedeelte van het bedrijfsterrein van houthandel "De Nieuwe Houttuin".

Het pand wordt thans gebruikt als kantoor.

De gevel is in de loop van de jaren nauwelijks gewijzigd. De T-vensters zijn vervangen door schuifvensters. De gevel is rond 1985 opnieuw gevoegd.

De schoorsteen is nieuw.

Omschrijving exterieur

De hardstenen plint wordt onderbroken door twee ronde roostertjes met gietijzeren rooster. Links wordt de plint onderbroken door de paneeldeur, met één inpandige en één uitpandige hardstenen trede. Deze vleugeldeur is kastanjebruin geschilderd en voorzien van kussens en diamantkoppen. De gietijzeren brievenbussen annex duwstangen zijn gedecoreerd met een draperie.

In het bovenpaneel zijn twee gietijzeren deurroosters aangebracht met een langwerpig Neo-Renaissancemotief in het centrum. De deur en het bovenlicht

zijn voor een geprofileerd gepleisterde omlijsting met ronde schouders en een kuif.

De rest van de gevel is opgetrokken in rode machinale baksteen met witte platvolle voeg.

De vensters hebben hardstenen dorpels en dezelfde geprofileerde omlijsting met ronde schouders en kuif als de deur. Het kozijnwerk van de schuifvensters is witgeschilderd, de bovenlichten zijn voorzien van loodstrippen.

Tussen de deur en het venster bevindt zich een hardstenen gevelsteen met de tekst "P. Straasheijm 15 mei 1886". De gevelsteen is voorts gedecoreerd met ingesnoerd blad en krulwerk.

De schuifvensters op de eerste verdieping zijn identiek aan die van de begane grond.

Onder de geprofileerde daklijst bevindt zich een fries met bossingswerk in de vorm van cirkels en aansluitende velden. De lijst wordt gedragen door vier bewerkte consoles.

Op de nok van het dak bevindt zich een massieve schoorsteen.

Aan weerszijden van het pand bevinden zich twee deuren.

Het pand verkeert in goede staat.

Omschrijving interieur

Via de voordeur komt men in de lange brede hal. De vloer bestaat uit tegels in sterpatroon in grijze tinten. Op het plafond zijn grote Neo-Barokke stucrozetten aangebracht en voluutconsoles. In de grote huiskamer vindt men verfijnde stucrozetten van vazen met rozen en van een rieten mand met vogels en bloemen. In voor en achterkamer zijn zwart marmeren schouwen geplaatst. Een bijzonderheid bij de vensters aan de voorzijde is, dat er aan de binnenzijde schuifluiken zijn geplaatst. De originele houten steektrap met gedecoreerde hoofdbaluster geeft ontsluiting tot de verdieping. De overige spilbalusters zijn van gietijzer.

Het pand is geheel onderkelderd op stahoogte.

Aan de achterzijde treft men nog een eenlaagse aanbouw onder plat dak met rondraam en daar achter een eenlaagse aanbouw onder zadeldak met zwarte oudhollandse pannen.

Redengevende omschrijving

Het betreft een goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis van gemiddelde grootte in Eclectische trant. Het pand maakt onderdeel uit van de stedebouwkundig gegroeide structuur van de Vughtstraat.

  • TERUG