Locatie:Vughtstraat 8-8a, 4701 NJ Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1895
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 15 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie A, Nr 1874

Typering

Het betreft een tweelaags pand van drie traveeŽn in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel en een schilddak met grijze verbeterde hollandse pannen evenwijdig aan de straat.

Historische omschrijving

Het pand is rond 1895 gebouwd als woonhuis, de architect is onbekend. De belangrijkste wijzigingen zijn het vernieuwen van de deur aan de voorzijde geweest en het aanbrengen van een entree in de linkerzijgevel. Met deze veranderingen is de functie vanaf de tachtiger jaren opgesplitst in die van woning en praktijk.

Omschrijving exterieur

Het half vrijstaande pand heeft een lichtgrijs geschilderde plint, die aan de rechterzijde onderbroken wordt voor een vernieuwde paneeldeur die eveneens van een lichtgrijze verflaag voorzien is. Boven de deur bevindt zich een getoogd bovenlicht. Tussen twee vlakke hoekblokken is een geornamenteerde kuif geplaatst. Deze decoratie is ook toegepast boven de vensters naast de deur.

Onder de hardstenen dorpels bevinden zich decoraties in de vorm van draperie, guirlande en spiraal. Boven de witgeschilderde T-vensters bevinden zich lichtgrijs geschilderde rolluikkasten. Deze houten kasten zijn gedecoreerd.

De gevel is op de begane grond gebosseerd geblokt gepleisterd en van een witte laag voorzien.

Boven de waterlijst is de gevel vlak gepleisterd. Onder de T-vensters met rolluikkasten zijn hardstenen dorpels geplaatst met een smal onbewerkt lijstje daaronder. Boven de segmentbogen vlakke hoekblokken en een langere kuif, ook hier met eikebladmotief.

De uitkragende geprofileerde gootlijst wordt gedragen door vier consoles aan de voorzijde, en één aan de linkerzijde. Deze consoles zijn versierd met bladmotieven, ranken en slingers.

De linkerzijgevel is geblokt wit gepleisterd. Er is een halfhoge bakstenen afscheidingsmuur met ezelsrug geplaatst.

Direct op de hoek met de voorgevel zijn twee T-vensters met houten rolluikkasten boven elkaar geplaatst.

In deze muur treft men ook de entree van 8A: een geel geschilderde opdekdeur. Links hiervan bevindt zich een nieuw groot breed raam. Links boven de deur is een getoogd zesruitsschuifvenster geplaatst.

Redengevende omschrijving

Het pand is een goed en gaaf voorbeeld van een groot woonhuis in Eclectische stijl.

Het pand maakt onderdeel uit van de historisch gegroeide structuur van de Vughtstraat.

Kadastrale aanduiding en bijbehorende kadastrale tenaamstelling

Kad. gemeente : Roosendaal en Nispen

sectie : A

nr. : 1874

Soort recht : volle eigendom

Gerechtigde : J. Jansen

Adres : Vughtstraat 8A

Woonplaats : Roosendaal

Opname gegevens : 25 juni 1991/16 december 1992

  • TERUG