Locatie:Vughtstraat 10-12, 4701 NS Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1890
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 15 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: nr 10: Roosendaal, Sectie A, Nr 3877, (nr12: A, 3875

Typering

Het betreft een tweelaags pand van acht traveeŽn in de gevelwand met een lijstgevel en een schilddak met zwarte oudhollandse pannen evenwijdig aan de straat.

Historische omschrijving

Het blok is rond 1890 gebouwd door een onbekende architect. In de loop van de tijd zijn er diverse functies in ondergebracht geweest. Rond 1910 heeft men de entree van nummer 10 uitgebreid met een deur en een luifel in Jugendstil. Op nummer 10 was van 1918-1938 een notariskantoor gevestigd; in 1938 werd het hele pand woonhuis. Op nummer 12 is een woonhuis annex artsenpraktijk gevestigd. De praktijk is in 1954/55 aan het pand gebouwd.

Omschrijving exterieur

De plint is donkergrijs geschilderd. Daarboven bevindt zich een deel tot de hardstenen vensterdorpels, dat bij nummer 10 eveneens donkergrijs is, maar bij nummer 12 van een witte kleur is voorzien. Naast het pleisterwerk is de gevel opgetrokken in bruine baksteen.

De gevel is naar de straatzijde toe axiaal symmetrisch van opzet. Door toepassing van pleisterwerk lijkt het of het vier aparte tweelaags panden van twee traveeŽn betreft.

Op de hoeken en in het midden bevindt zich een risalerende liseen die is voorzien van een centrale cirkel met aansluitende verdiepte velden.

De middelste vier traveeën risaleren een halve steen. Dat is te zien aan de geblokt gepleisterde verticalen bij het uitspringende deel. Aan weerskanten van de middenliseen is eveneens een geblokt gepleisterde verticaal aangebracht die hierbij visueel aansluit.

De witgeschilderde schuifvensters van de vier buitenste traveeŽn zijn getoogd en voorzien van bewerkte houten jaloeziekasten. Tot zover zijn zij gelijk aan de vier middentraveeŽn. Deze hebben echter ook nog een geprofileerde smalle stucomlijsting tot aan de wisseldorpel. Deze omlijsting is aan de onderzijde voorzien van een asymmetrisch bladpatroon met muntenlaag en rol. De verdiepingen worden bij de vier buitenste traveeŽn gescheiden door een smalle geprofileerde waterlijst. Bij de vier middentraveeŽn is gekozen voor een hogere band ter breedte van de vensters.

Op de eerste etage treft men op nummer 10 openslaande vensters met bovenlicht, op nummer 12 T-vensters aan. Onder de hardstenen dorpels is een smal gepleisterd lijstje geplaatst. Verder zijn de vensters identiek aan die van de begane grond.

De risalerende delen worden weer zichtbaar in de gepleisterde kroonlijst en in de uitkragende geprofileerde gootlijst. De hoeklisenen en de middenliseen worden geaccentueerd omdat zij elk zijn voorzien van twee voluutconsoles met bladwerk.

Het dakvlak wordt onderbroken voor twee originele tweelichts dakkapellen met getoogde bovenzijde. Hiertussen in, exact in het midden en links, staan bakstenen schoorstenen.

In de rechterzijgevel bevindt zich de entree van nummer 10.

Er is een halfhoog zwart geschilderd ijzeren spijlenhek geplaatst. De bovenzijde is gedecoreerd met hele en halve cirkels. Het hek dateert uit ca. 1925.

In de linkergevel bevindt zich een dichtgemetseld raam met gepleisterde decoratie. Daarnaast bevindt zich de originele vleugeldeur in een portiek. De deur is voorzien van een gietijzeren netwerkrooster en een bewerkte duwstang. Hierboven is een groot getoogd gedeeld bovenlicht gezet. In een smalle uitbouw, die haaks op de beschreven bouwmassa staat, bevindt zich een wit geschilderde paneeldeur met Jugendstil kenmerken. De deur is voorzien van een smeedijzeren sierroostertje, cirkel-streep-decoratie en raampjes in gebogen vormen. Hierboven bevindt zich een groot getoogd gedeeld bovenlicht. Beide deuren bevinden zich onder een hoge luifel onder glazen lessenaardak. De luifel steunt op een ronde ijzeren zuil op een achtkantig hardstenen voetstuk. De decoratie van het kapiteel met banden en hoekjes is vergelijkbaar met de stijl van architect Joseph de Lepper. De okergele, in ruiten verdeelde, glasvulling van de erker is geplaatst op gewelfde bogen.

Op de hoek van nummer 12 is eveneens eerst een dichtgemetseld venster met gepleisterde decoratie geplaatst. Hiernaast bevindt zich een vleugeldeur met kussens en bewerkte duwstangen in een getoogd portiek. De deur heeft een getoogd gedeeld bovenlicht.

Links van de deur is een recente eenlaagse aanbouw onder plat dak die haaks staat op de originele bouwmassa. Dit dient als praktijkwachtruimte. Boven de deur bevindt zich een getoogd zesruitsschuifvenster. In beide zijgevels zijn rechte schietankers geplaatst.

Omschrijving interieur

Interieur nummer 10

Via de brede gang komt men links in de voor- en achterkamer aan de straatzijde. In beide kamers bevindt zich een sobere schouw van zwart en wit marmer in Empire stijl. Rechts van de gang komt men in een grote kamer, die behoort tot de latere uitbouw. In deze kamer bevindt zich een grote kluisdeur van het merk Lips. De deur is beschilderd met een motief, waarin uitwaaierende stralen vanuit het midden centraal staat. In deze kamer staat ook een markante schouw van baksteen die in diverse kleuren is geglazuurd en is voorzien van een sterpatroon in Naamse steen. In de kamer bevinden zich verder deuren naar de grote tuin met floraal glas-in-lood bovenlicht en een groot legraam in felle tinten glas-in-lood.

De keuken is nog voorzien van de oude kastjes, schouw en witte tegels. Op een klein binnenplaatsje bij de keuken staat een pomp.

De kelder is voorzien van troggewelfjes op stalen liggers. De verdieping is te bereiken via een brede houten trap met houten spilbalusters. De zolder is geconstrueerd met eiken balken en nog voorzien van de leggers, waarop men de was te drogen kon hangen.

Redengevende omschrijving

De woningen zijn een goed en gaaf voorbeeld van grote woningen in Eclectische trant.

Het pand maakt onderdeel uit van de historisch gegroeide structuur van de Vughtstraat.

Kadastrale aanduiding en bijbehorende tenaamstelling

  • TERUG