Locatie:Wouwseweg 1, 4703 BK Roosendaal
CBS Typering: Pastorie St. Corneliuskerk
Bouwjaar: 1916
Architect: Jac. van Groenedael
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Gemeente Roosendaal, sectie K, Nr. 5110

Omschrijving van het monument

Algemeen:
In het verleden leidde de weg van Roosendaal naar Wouw van de Markt via de Kade in Roosendaal naar de Wouwseweg die in het centrum van Wouw uitkwam. Inmiddels is de weg ter hoogte van de afrit 19 van de A58 afgesloten en loopt via de noordzijde van de snelweg door als Wouwbaan. De Wouwseweg kenmerkt zich door gemengde bebouwing overwegend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dicht bij het centrum van Roosendaal betreffen het statige herenhuizen en richting Wouw betreffen het vrijstaande éénlaagse woningen met een kap en kleine bedrijfspandjes achter de woningen. De woningen worden door een stoep met bomen van de rijbaan gescheiden.

Het pand aan de Wouwseweg 1 is een voormalige pastorie die behoorde bij de naastgelegen en gesloopte Corneliuskerk. De kerk en de pastorie zijn gebouwd in 1916 voor de parochie St. Cornelius naar een ontwerp van J. van Groenedael, architect van het Bisdom Breda. Het pand staat op een rechthoekig grondvlak en heeft een platdak met aan de voor- en achterzijde dakschilden die gedekt zijn leien in maasdekking. Aan de linker- en rechterzijde en de voor- en achterzijde van het dak bevindt zich een schoorsteen. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en hebben een donker trasraam. De vensters liggen enigszins terug in het gevelvlak en hebben een hardstenen lekdorpel en aan de bovenzijde een rondboog. Het boogveld is gevuld met siermetselwerk. Aan de linkerzijde bevindt zich een éénlaagse aanbouw met een platdak uit de bouwtijd van de pastorie en aan de rechterzijde een later aangebouwde éénlaagse garage onder een zadeldak. De houten rolluiken zijn gemaakt door de firma Wed. J. van Domburg te Oud Gastel.

Woonhuis

Voorgevel:
De voorgevel is vijf gevelassen breed. In het midden bevindt zich de toegang in een ondiep portiek. De gevel verjongd boven het maaiveld. Links en rechts van de toegang bevinden zich twee T-schuifvensters met een bovenlicht met een achtruits roedenverdeling. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich vijf T-schuifvensters met een bovenlicht met een achtruits roedenverdeling. Alle gevelopeningen hebben een korfboog waarvan het boogveld is gevuld met siermetselwerk. De vensters zijn voorzien van houten rolluiken. De gevel wordt afgesloten met een dakoverstek op klossen.

Linker zijgevel
Aan de linker zijgevel is een eenlaagse aanbouw gebouwd onder een platdak. In de gevel bevindt zich in het midden in een terugliggend gevelvlak een samengesteld venster dat het achterliggende trappenhuis markeert. Links en rechts van dit venster bevinden zich ter hoogte van de 2e verdieping een schuifvenster met een bovenlicht met een achtruits roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek op gedecoreerde klossen.

Rechter zijgevel
Aan de rechter zijgevel is een eenlaagse garage gebouwd onder een zadeldak dat gedekt is met eterniet leien. Op de begane grond bevinden zich aan de voor en achterzijde een halfraam met een schuifvenster. Ter hoogte van de 1e verdieping bevinden zich drie schuifvensters en ter hoogte van de 2e verdieping twee schuifvensters met een bovenlicht met een achtruits roedenverdeling. De vensters op de begane grond en de 1e verdieping zijn voorzien van rolluiken. De gevel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek op gedecoreerde klossen.

Achtergevel De achtergevel heeft op de begane grond een groot samengesteld venster ter hoogte van de woonkamer, een toegang met bovenlicht en twee vensters ter hoogte van de keuken. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich diverse vensters met een ongedeeld onderraam en een bovenlicht met een achtruits roedenverdeling.

Aanbouw aan de linkerzijde
De éénlaagse aanbouw met platdak heeft in de voorgevel een toegang met een authentieke toegangsdeur en twee schuifvensters die voorzien zijn van rolluiken. De linkerzijgevel is blind. De gevels worden afgesloten met een dakoverstek met een decoratief boeiboord. In de achtergevel bevindt zich een venster en een toegang. Voor deze aanbouw bevindt zich een gemetseld muurtje waarmee de entree van de stoep wordt gescheiden.

Aanbouw aan de rechterzijde
De aanbouw is gebouwd onder een zadeldak dat gedekt is met leien in maasdekking en heeft een segmentboogvormige garagedeur met een segmentboog en aan beide zijden een klein ongedeeld venster. Voor deze garage bevindt zich een kleine open ruimte die van de stoep wordt gescheiden door een hek.

  • TERUG